En koloni på overtid

«Alt hva innflytterne krever for seg selv, nekter de sin neste: frihet, uavhengighet, velstand.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke alltid lett å forstå et områdes historie og aktuelle situasjon ved bare å bruke sansene. Ett unntak er Vestbredden og Gaza. Det er slett ikke nødvendig å være Midtøsten-ekspert for å se hva som skjer her. Hva vi ser? Det okkuperte Palestina - et koloniprosjekt på overtid.

Her er flyktningleirer. Vi ser skinnende hvite israelske settlements med et relativt velstands-preg bak piggtråd - bebodd av væpnede settlere, gjerne på høydedragene. Tradisjonelle landsbyer nede i dalførene. Alle checkpointene - hvor israelske soldater uendelig langsomt kontrollerer en pale-stinsk kø. Kommer de gjennom i dag? Neste måned? Og vi ser «etniske veier» til settlementene, forbudt for de innfødte. Hva adderer dette seg til? Ser vi ikke et koloniprosjekt under utvikling? Men er ikke kolonitiden forbi?

Her lever en befolkningsgruppe, israelske jøder. Med overlegen makt legger deres politiske og militære ledelse under seg et område utenfor sin egen stat, bebodd av et annet folk. De israelske jødene deltar i et kalkulert forsøk på å endre områdets demografiske karakter. Den nye muren mellom staten Israel og Vestbredden gjør dette forbløffende tydelig - ikke minst fordi settlerne er på utsiden. Og hvor er de da? Det finnes et dramatisk skille mellom den privilegerte tilværelsen som innflyttende settlere på Vestbredden og i Gaza har og den miserable tilværelsen som den opprinnelige befolkningen føler på kropp og sinn. Dette skillet er primært etnisk, dernest «nasjonalt», hvis man mener at det har vokst fram en israelsk-jødisk nasjon. Alt hva innflytterne krever for seg selv, nekter de sin neste: frihet, uavhengighet, velstand.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer