Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- En komiserie som har drukket tretti kopper espresso

«30 Rock» på tv i kveld.

TV: «30 Rock» er en komiserie som har drukket tretti kopper espresso. Den handler ikke om 30-åringer som forsøker å rocke seg gjennom den første midtlivskrisa, men om de ansatte på et TV-show som overraskende nok ikke heter «30 Rock», men «The Girlie Show» og som holder til i NBCs lokaler i 30 Rockefeller Plaza på Manhattan.

Hjernen bak «30 Rock» heter Tina Fey. Hun skriver manus, produserer og spiller hovedrollen som Liz Lemon, manusforfatter på «The Girlie Show».

Mange situasjonskomedier blir masete når alle karakterene er konstant kjappe i replikken, men når de kjappe replikkene er konstant gode, som i «30 Rock», er det en fryd å henge med gjennom de 21 minutter korte episodene.

Alec Baldwin er strålende som Lemons energisk vemmelige sjef, og i første episode befaler han henne å hyre en svart komiker (Tracy Jordan) for å lokke flere mannlige seere til «The Girlie Show». Jordan er ikke helt god, men benekter ryktene som sier at han bruker crack: «I’m straight-up mentally ill!». Jordan mener blant annet at kvotering ble innført «to keep women and minorities in competition with each other to distract us while white dudes inject AIDS into our chucken nuggets». Han blir den nye stjerna.

Både «30 Rock» og «Studio 60 on the Sunset Strip» handler om folkene som lager et sketsjshow à la «Saturday Night Live. Men mens Aaron Sorkin bygget Titanic og sank, har Tina Fey skapt en smidig og spretten soling som har overlevd første sesong og fortsetter å holde høy kvalitet. Fey er en svært talentfull manusforfatter - «30 Rock» er smart og slår i alle retninger. Den har allerede vunnet en Emmy for beste komiserie.

Her kan du se et klipp fra serien:

EMMY-VINNERE: Her feirer skuespillerne i tv-serien «30 Rock» Emmy-prisen de vant for komedien - som har norsk tv-premiere i kveld. Foto: LUCY NICHOLSON / REUTERS / SCANPIX
EMMY-VINNERE: Her feirer skuespillerne i tv-serien «30 Rock» Emmy-prisen de vant for komedien - som har norsk tv-premiere i kveld. Foto: LUCY NICHOLSON / REUTERS / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media