En komité ledet av operasjefen har lett etter ny musikksjef i to år. Likevel står Operaen uten musikksjef fra august

- Akutt lederkrise ved Operaen

FLERE LEDERE SLUTTER: Den Norske Opera i Bjørvika står uten musikksjef i august. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FLERE LEDERE SLUTTER: Den Norske Opera i Bjørvika står uten musikksjef i august. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Ingen vet hva som skjer ved Operaen. Det er akutt lederkrise, oppsummerer Dagbladets klassiskanmelder Ståle Wikshåland.

Det har stormet rundt Den Norske Opera & Ballett siden det ble kjent at operasjef Per Boye Hansen ikke får fortsette etter 2017. Men selv om mediedebatten har løyet de siste dagene, blåser det fortsatt kraftig i kulissene ved operahuset.

Hansen er nemlig ikke eneste sjef som forlater Operaen. Musikksjef John Helmer Fiores åremål løper ut i august, men selv om Operaen har lett etter ny musikksjef i to år, har de ennå ikke klart å finne en erstatter for amerikaneren. Fiore gjorde sin siste konsert i Oslo 11. april og har siden ikke vært i landet.

-  Det blir krevende tider ved Operaen når Per Boye Hansen må forvalte sin egen avgang, og har et veldig anstrengt forhold til sin sjef. Hansen var den som hadde best forutsetning for å finne ny musikksjef. Hvem skal finne en egnet musikksjef nå?, spør Ståle Wikshåland.

ikke ny sjef før om tidligst to år Jan Koop, hovedtillitsvalgt for Musikernes Fellesorganisasjon ved Operaen anslår at en ny musikksjef trolig ikke vil være på plass før om to år.  

- Hvor lang tid det tar, er vanskelig å si. Ideelt sett burde vi hatt fått inn en ny musikksjef. Men vi har den holdningen at det er viktig at vi får den riktige sjefen, ikke at det må skje nå, sier han.  

Koop tror ikke det blir lett å finne en kompetent erstatter.  

- Det er ikke lett, ellers hadde vi funnet en til nå. Det er ikke så mange aktuelle på markedet. Den nye sjefen må klaffe med orkesteret og huset, og kandidaten må ha tid til å ta på seg en slik jobb. Det er et krevende arbeid, men vi skal lykkes med det, sier han.

Per Boye Hansen ledet komité Avtroppende operasjef Per Boye Hansen har ledet komiteen som skulle finne ny musikksjef. Han mener at komiteen har hatt en god prosess.

- Det tar tid å finne en musikksjef. Og det var planlagt at vi skulle bruke to år på å finne en ny person, og orkesteret skulle gå en sesong uten sjef. Planen var at ny musikksjef skulle være på plass sesongen 2016/2017, sier han.

- Jeg mener vi har funnet gode kandidater. Men ettersom jeg ikke skal fortsette etter 2017, må det være opp til andre å avslutte denne prosessen.

- Svært uheldig Dagbladet har snakket med flere operakjennere som nå spår at huset i Bjørvika går en krevende tid i møte.

- Det er uheldig å ha usikkerhet rundt to så sentrale stillinger ved Operahuset, sier Stephan Barratt-Due ved Barratt Due Musikkinstitutt. Han mener at orkesteret får en ekstra belastning uten musikksjef.

- Musikksjefen har ansvar og en slags visjon for kunstnerisk vekst for orkesteret over tid. Når den stemmen ikke er der, blir det et tomrom. Det blir mer press på orkesteret. Men jeg håper de kommer ut av det på en god måte, sier Barratt-Due.

Jobben blir mindre attraktiv Professor ved musikkhøyskolen, Wolfgang Plagge, mener at jobben som musikksjef blir mindre attraktiv når den står ubesatt i lengre tid.

- Opplever man at prosessen er hektisk, er ikke jobben så attraktiv. Det kan være psykologisk lurt å være langsiktig i slike situasjoner, sier han.

- Det er opplagt at en musikksjef må på plass. Her har nok noen vært litt for optimistiske og tenkt at dette kommer til å ordne seg i løpet at de neste to åra. Men så er de åra plutselig gått, sier Plagge.

Dagbladets Ståle Wikshåland mener det er få opplagte kandidater til stillingen.

- Så vidt jeg kjenner terrenget, er det ingen opplagte kandidater. Den situasjonen som er skapt, med at en markant operasjef som må slutte mot sitt vilje, gjør det også vanskelig å finne noen.

Fiore ville gjerne blitt værende litt lengre Musikksjef John Helmer Fiore skriver i en sms til Dagbladet at han synes det er synd at Operaen står uten musikksjef. Han understreker at han av både personlige og profesjonelle grunner valgte å ikke søke nytt åremål. Han sier han kunne vurdert å bli værende ved operaen en ekstra stund. ??

- Om jeg hadde visst at de ikke hadde noen erstatter etter 1. august, ville jeg vurdert å bli værende litt lenger. Men både jeg og Operaen har lagt planer lang tid i forveien, så det kunne ha blitt vanskelig å koordinere, skriver han og legger til:

- Jeg elsker Oslo, operahuset, de ansatte og publikum. Jeg vil gjerne komme tilbake og dirigere, og bidra på alle måter jeg kan.

- Ingen krise Administrerende direktør ved Operaen, Nils Are Karstad Lysø, forteller at han nå har ansvaret for å finne ny musikksjef. Lysø erkjenner at det blir utfordrende å skulle finne både ny musikksjef og ny operasjef, men han avviser at det er noen lederkrise ved Operaen.

- Jeg kjenner meg ikke igjen i at vi er i noen krise. Programmet er lagt for to år fram i tid, både når det gjelder dirigenter og repertoar. Men det er viktig å få på plass ny ledelse, vi skal ikke ligge på latsiden når det gjelder det, sier han. Han avviser at det vil bli vanskelig å få nye lederkandidater til huset i Bjørvika.

- Mitt inntrykk er at Operaen er i en attraktiv institusjon, selv om vi er høyt oppe mot nord og langt fra de mest sentrale strøkene i Europa, sier han. Han kan derimot ikke svare på når ny musikksjef skal være på plass.

- Det er tidkrevende å finne de rette kandidatene på dette nivået. Vi har hatt flere kandidater til vurdering og i håper å ha en musikksjef på plass om ikke lenge.

Dette er Operasaken:

• I slutten av mai ble det kjent at operasjef Per Boye Hansen ikke får fortsette i sin stilling når åremålet tar slutt i 2017.

• Samtidig ble det også kjent at styret i Operaen ble skiftet ut. Styreleder Ellen Horn ble byttet ut med Anne Carine Tanum.

• En rekke kjente kunstnere, blant annet pianist Leif Ove Andsnes, har rast mot beslutningen om at Boye Hansen må gå i 2017.

• Administrerende direktør ved Operaen, Nils Are Karstad Lysø, begrunnet først valget med at det var en «helhetsvurdering».

• Uka etter bekreftet derimot tidligere styreleder i Operaen Ellen Horn at det var en bekymringsmelding fra de ansatte som var bakgrunnen for at Boye Hansen må gå.

• Operaen har de siste årene har en stor utskiftning av operasjefer. Før Boye Hansen tok over jobben var det irske Paul Curran som var operasjef. Han valgte å si opp jobben i 2011 - to år før åremålet gikk ut.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer