Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Hovedleder: kommunereform

En kommunereform i revers er ikke det vi trenger

Problemet med framdriften i kommunereformen skyldes regjeringen, men det er ikke betryggende at Arbeiderpartiet legger seg tett opp til Senterpartiets allergiske reaksjon på kommunesammenslåinger. 

ÅPNER FOR REVERS: Kommunalpolitisk talsperson Helga Pedersen og Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: NTB Scanpix
ÅPNER FOR REVERS: Kommunalpolitisk talsperson Helga Pedersen og Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Arbeiderpartiet har i løpet av drøye tre år i opposisjon gått fra å være moderat støttende til bruk av tvang for sammenslåing av kommuner, til nå å varsle at de vil reversere kommunesammenslåinger dersom kommunene selv tar initiativ til det. I Aftenposten i går lufter en rekke Ap-ordførere sin frustrasjon over manglende støtte fra sentralt hold i partiet, mens de selv har jobbet hardt og ofret mye politisk kapital lokalt for å få på plass sammenslåinger.

Denne bevegelsen fram og tilbake ser ut til å være kommunestrukturens skjebne. Høyre og Arbeiderpartiet har byttet på å være for og mot tvangssammenslåing av kommuner. På 90-tallet var det Ap i posisjon som ble stoppet av Høyre i opposisjon, nå er rollene snudd.

Kommunereform er upopulære saker. Mange knytter identiteten sin til kommunen og er redd for at en sammenslåing vil øke avstanden til både politikerne og tjenestene. Likevel er det nødvendig. Mange norske kommuner er for små. De er dyre og drives mindre profesjonelt, de sliter med samordningsproblemer og er for små til å opprettholde tilstrekkelig kvalitet på en rekke av tjenestene de tilbyr, som barnevern, spesialundervisning, skoletilbudet og psykisk helsearbeid.

Derfor var Solberg-regjeringens intensjon for sammenslåinger riktig og viktig. Å gi større kommuner mer penger og større oppgaver er viktig for å synliggjøre hvorfor kommunesammenslåing mange steder er lurt. Men regjeringen og kommunalminister Jan Tore Sanner har åpenbart vært tidsoptimister. Oppgavefordelingen og det nye inntektssystemet for kommunene ble klart så seint at det i realiteten ikke har hatt den minste virkning på opinionen. Når både struktur og oppgavefordeling har vært uklart, er det ikke rart innbyggerne har stemt nei - og valgt å holde på det trygge.

Hovedproblemet med framdriften i kommunereformen skyldes altså uten tvil regjeringen, men det er ikke betryggende at Arbeiderpartiet legger seg så tett opp til Senterpartiets allergiske reaksjon på kommunesammenslåinger. Det er antakelig valgstrategiske årsaker til dette, Senterpartiet øker sin oppslutning på meningsmålingene med lokaldemokrati som sentral del av resepten. Arbeiderpartiet bør likevel merke seg at det blant kommunene som slår seg sammen, er et flertall Ap-styrte. Det forteller at motivet for sammenslåinger ikke bare er sentraliserings-strategi påført utenfra, men også et ønske om modernisering lokalt. En kommunereform i revers er ikke det vi trenger.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media