FOLKEKJÆR: Alf Prøysen innlemmes i Hall of Fame i Rockheim i Trondheim i dag, uten publikum til stede. Det er en selvmotsigelse, mener Dagbladets kommentator. Foto: John Myhre / Aftenposten / A-trykk
FOLKEKJÆR: Alf Prøysen innlemmes i Hall of Fame i Rockheim i Trondheim i dag, uten publikum til stede. Det er en selvmotsigelse, mener Dagbladets kommentator. Foto: John Myhre / Aftenposten / A-trykkVis mer

En komplett selvmotsigelse

Rockheim gjemmer kroningsseremonien til en av Norges mest folkekjære artister.

KOMMENTAR: Rockheim på Brattørkaia i Trondheim er et imponerende byggverk, med 130 000 besøkende så langt i år. Det blir spennende å se om museet klarer å opprettholde en så sterk publikumstilstrømning.

• Les også: Stenger publikum ute fra Rockheims Hall of Fame-feiring.

Opplevelsessenteret for pop og rock skaper likevel liten oppsikt på nasjonalt plan. Det «virtuelle Rockheim» skulle sørge for å gjøre museet tilgjengelig for hele landet, men etter to år er det fortsatt bare tilgjengelig i en sørgelig betaversjon - slaktet på det mest grusomme i flere medier.

Rockheim Hall of Fame var en idé som ble klekket for å bøte på mangelen på litt riksdekkende blest, men den tanken ble tydeligvis ikke tenkt helt ferdig.

For å gjemme selve kroningsseremonien av Norges mest folkekjære artister for publikum, er en komplett selvmotsigelse - og vitner om dårlig forståelse for hva et nasjonalt pop- og rockmuseum bør være.

Alf Prøysen, innbegrepet på folkelig formidling, blir æret med et bransjetreff. Joachim Nielsen fra Jokke og Valentinerne baserte store deler av sitt tekstunivers på forakt for lukkede selskaper som trives best i sin egen vellykkethet, uten forstyrrende elementer.

INNLEMMES I HALL OF FAME: Artist Wenche Myhre. Her på ski i Oslo i 1968. Foto: Erik Thorberg/NTB arkiv/Scanpix

Norwegian artist Wenche Myhre photographed in 1968. Photo: Erik Thorberg/ NTB arkiv/ SCANPIX
INNLEMMES I HALL OF FAME: Artist Wenche Myhre. Her på ski i Oslo i 1968. Foto: Erik Thorberg/NTB arkiv/Scanpix Norwegian artist Wenche Myhre photographed in 1968. Photo: Erik Thorberg/ NTB arkiv/ SCANPIX Vis mer

Det var vel fordi han innså at han selv ofte ble forstyrrende, som da han god og brisen tok imot Spellemannprisen i 1992 for albumet «Frelst».

Rockmuseet har i mye og mangt sett til det amerikanske rockmuseet i Cleveland, de kunne med fordel ha latt seg inspirere av hvordan de arrangerer sine Hall of fame-innvielser. Der er det en stort arrangement med publikum til stede i salen, i tillegg til at festen direkteoverføres til flere andre skjermer rundt i Cleveland.

Noen dager seinere sendes alt sammen på tv.

Staten har brukt 110 millioner kroner på å bygge Rockheim, i tillegg kommer driftsmidler. På toppen av dèt er det bevilget til sammen én million kroner ekstra til arrangementet i kveld.

Et par timer lenger nord er Rock City Namsos bevilget 35 millioner kroner over en tiårsperiode. Oslo kommune har brukt over 60 millioner kroner på Popsenteret i Oslo. Den nye pop- og rockmuseumsfloraen har fått store ressurser sett i forhold til hva sjangeren ellers er vant med. Da gjelder det å gi noe tilbake, ikke trekke opp stigen.

INNLEMMES I HALL OF FAME: Jokke og Valentinerne. Foto: Dagbladet
INNLEMMES I HALL OF FAME: Jokke og Valentinerne. Foto: Dagbladet Vis mer