En konge fyller 70 år

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SNAKK OM sjansespill: I 1933 begynner en liten gruppe tibetanske munker å lete etter en ny gudekonge. Den 13. Dalai Lama har nettopp avgått ved døden. Mystiske skyformasjoner og tegn leder dem til et bondehus i landsbyen Taktser, vel 120 mil nordøst for Lhasa. Der bor en to år gammel gutt med røde bollekinn. Gutten blir gransket og testet. Jo, han må det være!De kunne ha bommet stygt, munkene. De kunne ha funnet en middelmådighet, ja noe enda verre - en mannsperson helt uten evne til å lede. I stedet finner de Lhama Dhondup, den kanskje fineste Dalai Lama Tibet har fostret. I 1939, bare fire år gammel, blir han innsatt på Løvetronen som Tibets åndelige og verdslige leder. Dalai Lama ble født 6. juli 1935. I dag fyller han 70 år, og gratulasjonene strømmer inn fra alle verdens kanter. Skjønt ikke fra regjeringen i Beijing, som fortsetter å skjelle ham ut som «splittelsesmaker», «forræder» og «parasitt». I det fremtidige Tibet finnes det ingen plass til denne mannen, sverger de kinesiske lederne - hans tid er forbi. Men er den egentlig det?

UHELDIGVIS for Lhama Dhondup ble han født i en kaotisk periode i Kinas historie. Da formann Mao marsjerte inn i Beijing i 1949, var den nye gudekongen bare 14 år gammel. Maos mål var å forene hele Kina, også de fjerneste utkanter, under én og samme ledelse. Lenge hadde tibetanerne oppfattet seg som selvstendige, men de kinesiske kommunistene, som nasjonalistene før dem, var av en annen oppfatning: Tibet tilhørte Kina.Halvannet år senere rykket Maos soldater inn i Lhasa, og Dalai Lama, ung og usikker som han var, svarte med å flykte gjennom fjellene med kurs for India. Rådgiverne som omga ham, insisterte på at Tibet var et selvstendig land. Hadde ikke tibetanerne sin egen regjering, sin egen hær, sitt eget postvesen og sin egen mynt? Jo visst. Men ikke på noe tidspunkt hadde presteskapet i Lhasa bedt om, eller fått, diplomatisk anerkjennelse fra andre land. Ei heller var landet medlem av FN. Slik sto frontene da det røde flagget ble heist på Potala, Dalai Lamas storslåtte borg, en sommerdag i 1951.Nølende vendte Dalai Lama tilbake, og tibetanerne så seg nødt til å undertegne den såkalte «17. punkts-avtalen om Tibets fredelige frigjøring». Avtalen garanterte dem selvstyre innenfor rammen av Folkerepublikken Kina. Selvstyre, det hørtes da fint ut? Men selvstyreløftet var et bedrag, og en marsdag i 1959 flyktet Dalai Lama for andre og siste gang. De siste 46 årene har han bodd i eksil i India, ikke alene, men omgitt av flere titusener tibetanere - flyktninger de også.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer