En konge på sand

Jørn Arild Larsen ble kåret til fotballmester av selveste Eric Cantona.

HVA: Sandfotball.

HVOR: På stranda eller i sandhallen.

PRIS: 350 kroner for shorts, 100 kroner for t-skjorte, 400 kroner for fotball.

LES: www.beachfootball.com

DET VAR PÅ STRANDA i Brighton, bare for noen uker siden, at Jørn Arild Larsen (30) ble opphøyd til helt. Til sandfotballmester. Av ingen ringere enn den franske guden Eric Cantona. Fra å ha levd en høyst anonym tilværelse på gress, som sentral midtbanespiller på Fanas lag i 2. divisjon, skjøt alt plutselig fart. Sky Sports sendte kampen direkte. Det var Norges debut i Europacup-sammenheng. Larsen ble toppscorer. Han ble kåret til hele turneringens beste spiller. Et TV-team var attpåtil til stede for å lage dokumentar om ham.

- Jeg er flink til å time . Og til å treffe baller i lufta. Har alltid vært det. Jeg skjønte det allerede da jeg gikk på fotballskole på Mallorca i 1989, at fotball på sand kunne passe meg bra, sier han.

LARSEN STÅR DER med sand mellom tærne. Han er klar for nye eventyr. I helga skal Larsen og lagkameratene på det norske landslaget ta ut alt de har på en sandstrand i Sveits, for prøve å kvalifisere seg til sandfotball-VM.

- For to år siden begynte vi å leke oss i den nye sandhallen i Bergen. Det ballet på seg. Og plutselig fant vi ut at vi var landslaget, forteller Jørn.

- Vi spiller barbeint. Vi har ikke en flott fotballsko som jevner ut alt for oss. Det er en annen verden. En annen idrett. Her trener vi på volleyskudd, på brasser og på veggpasninger i lufta. Du setter aldri av tid til å trene på brassespark i fotball. I sandfotball brassesparker vi dagen lang. For på dette underlaget kan du aldri avslutte når ballen ligger på bakken, sier han.

NESTE ÅR KOMMER sandfotballen til å få sitt seriøse gjennombrudd i Norge, med drahjelp fra TV, tror Larsen.

- Landslagsspillerne og stjernene ivrer etter å være med. Ikke sagt at de er de beste sandspillerne. Men vi vil bygge opp baner og events på torgene i storbyene, dra med oss noen profiler og skape show, sier han.

Den organiserte sandfotballen ble født i 1992. Den hadde vært rekreasjonssyssel i mange år, men først da laget man lover og regler for å regulere leken. Bare noen nøkkelfakta: Sandfotball spilles barbeint på en 37 meter lang og 28 meter bred bane. Hvert lag har fire utespillere og en keeper. Det spilles tre omganger hver på 12 minutter. All form for fottøy er forbudt, men et lag teip over fotbladene er lov.

Noen nøkkeltall: Det blir i snitt løsnet 60 skudd på mål i en sandfotballkamp. 11 av dem havner i nettmaskene.

- Det er ganske spektakulær saker vi driver med, sier Larsen.