Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

En konsekvent asylpolitikk

Arbeiderpartiet har en konsekvent, rettferdig og rettssikker flyktning- og asylpolitikk, og det vil vi fortsette med.

De BlåBlå er rausere i innvandringspolitikken enn de RødGrønne sa Abid Raja (Venstre) i går, det er ikke riktig, sier Arbeiderpartiet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
De BlåBlå er rausere i innvandringspolitikken enn de RødGrønne sa Abid Raja (Venstre) i går, det er ikke riktig, sier Arbeiderpartiet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Meninger

Abid Raja og Andre N. Skjelstad fra Venstre forsøker i en kronikk 17. desember å fremstille det som om det nå har blitt en mye rausere asyl- og flyktningpolitikk. I tillegg er de veldig opptatt av å rangere Arbeiderpartiets innvandringspolitikk som veldig restriktiv.

Vår politikk bygger på internasjonale forpliktelser, og den moralske plikten vi har til å yte humanitær bistand til våre medmennesker. I regjering har vi ført en konsekvent, rettferdig og rettssikker flyktning- og asylpolitikk. Det fortsetter vi med i opposisjon.

I asylpolitikken betyr det at de som trenger beskyttelse får bli, mens de som ikke trenger beskyttelse må reise hjem. Vi fører en politikk der Norge oppfyller våre internasjonale forpliktelser.

Det er i dag bred politisk enighet om hovedtrekkene i asyl- og innvandringspolitikk. Arbeiderpartiet legger vekt på å bidra til denne enigheten for å sikre forutsigbarhet for alle parter.

Den innvandringspolitikken regjeringen fører, er en konsekvens av avtalen med Venstre og Krf. Vi støtter hovedinnholdet. Etter høstens avsløringer har det oppstått stor usikkerhet om hva konsekvensene egentlig er.

Både i 2014 og 2015 måtte regjeringen presses til å øke antallet kvoteflyktninger av Stortinget. Kvoten for 2015 er nå kommet opp på det nivået som Arbeiderpartiet foreslo for 2014 og 2015. Det er bra, og vi er glade for at Venstre og Krf har bidratt til dette. Hvorfor Venstre stemte i mot «Syria-milliarden» vi foreslo er fortsatt uklart og uforståelig.

Raja og Skjelstad hevder at forskriften for lengeværende barn er en liberalisering. Men hva som er den praktiske konsekvensen er uklart. Det vi vet, er at alle barna ikke får bli. Forskriften viderefører de fleste av de momentene som ble drøftet i stortingsmeldingen om «Barn på flukt». Det er bra, og Arbeiderpartiet støtte dette. Så får vi vurdere helheten når vi ser hva de praktiske konsekvensene blir, både med hensyn til hvor mange som får bli og hvor mange flere som eventuelt kommer hit for å søke.

Den regjeringen som Venstre har satt inn, ønsker å kutte i barnehagetilbudet for barn i asylmottak, redusere allerede lave satser for dagpenger til beboere i mottak, redusere støtten for barnevernstiltak i kommunene og avskaffe reisestøtte ved familiegjenforening, for å nevne noe. Er dette en raus politikk?

Arbeiderpartiet vil fortsette en konsekvent, rettferdig og rettssikker flyktning- og asylpolitikk.