- En konstant oppoverbakke

Ice Cube (39) har ny plate på trappene. Og på lørdag kommer han til Oslo.

(Dagbladet.no): Den snart 40 år gamle firebarnsfaren O’Shea Jackson fra Los Angeles - bedre kjent som gangsterrapperen og filmskuespilleren Ice Cube - har markert seg som verbalt hardtslående og nådeløst frittalende i en halv mannsalder.

Han er langt fra ferdig ennå:

- Det er jobben min. Jeg må bare fortsette å la det komme, sier Ice Cube på telefon til Dagbladet.no.

- Bruker ikke hjertet

Hip hop-veteranen befinner seg på et hotellrom i den finske hovedstaden Helsingfors. Han er midt i verdensturneen «Straight outta Compton 2008» - et turnénavn med direkte referanser til starten «back in the day». Da unge O’Shea kom i kontakt med Eazy-E og Dr. Dre: Et møte som på slutten av 80-tallet resulterte i legendariske N.W.A.

- Da jeg startet, var det folk med røtter i hip hop som kontrollerte industrien. Jeg snakker om Red Alert og Boogie Down Productions. Eller Fab Five Freddy. De folka der, sier Cube - på spørsmål om hvordan den musikkulturen han elsker har endret seg opp gjennom åra.

- Nå er det en gjeng collegegutter i de samme posisjonene. De tar beslutninger basert på kalkyler og research. De bryr seg ikke om hip hop-historien. De bruker ikke hjertet, fortsetter veteranen.

Nytt album

Han går under tilnavnet «The godfather of gangster rap». Men i virkeligheten er Ice Cube nesten overraskende jovial. Rapperen er høflig - og har sin egen veltalende flyt, også når han bare prater.

HISTORISK: - Det blir en del nytt materiale, men også mye gammelt. Jeg skal jo dekke 20 år med hip hop-historie, sier Ice Cube om konserten i Oslo på lørdag. Foto: EPA / JAVIER BELVER
HISTORISK: - Det blir en del nytt materiale, men også mye gammelt. Jeg skal jo dekke 20 år med hip hop-historie, sier Ice Cube om konserten i Oslo på lørdag. Foto: EPA / JAVIER BELVER Vis mer

- «The godfather of gangster rap» er ikke en tittel jeg mesker meg med. Men det er en akseptabel tittel for meg, sier artisten, som samtidig irriterer seg over at stilen har blitt kopiert:

- Vi starta noe nytt den gangen, noe vi trodde skulle forbli undergrunn. Vi hadde aldri trodd at folk skulle kopiere det. Det suger at folk aper etter hverandre, men det er vel en naturlig progresjon.

Muslim mot strømmen

Rapperen har da også slipt ned noen av de skarpeste kantene sine de siste åra: I fjor spilte han rollen som frustrert småbarnsfar i familiefilmen «Are we done yet?». Tidligere har han utbasunert at film er viktigst. Men i august kommer «Raw footage», artistens niende soloalbum. Og med den - enda flere konserter.

- Jeg elsker å turnere. Henge ut med gutta, stå på scenen foran mennesker som elsker det jeg gjør. Man får et mye mer personlig forhold til fansen på den måten, sier Ice Cube.

Men det personlige forholdet til Gud er kanskje viktigere? Gangsteren O’Shea Jackson konverterte nemlig til Islam på begynnelsen av 90-tallet.

- Det å være svart muslim er jo å gå mot strømmen. Det er uortodoks på alle måter, sier rapperen.

- Obama er håp

- En konstant oppoverbakke

Ice Cube er da også en uortodoks muslim. Tradisjoner og ritualer er ikke så viktig. Rapperen vil være mer «naturlig». Han opererer nok helt på sida av hva andre svarte muslimer i USA holder på med, medgir han.

På 90-tallet ble rapperen ofte kritisert for å være rasistisk, blant annet i låta «Black Korea» fra skiva «Death Certificate» - ei låt der mange mente Ice Cube forutså raseopptøyene i Los Angeles våren 1992. I dag er Cube en varm tilhenger av samhold og Barack Obama.

- Obama representerer et nytt håp. Et håp om at vi kan klare å endre tankesettet til de amerikanske myndighetene. Men det er en konstant oppoverbakke. Det er Mount Everest.

- Jeg forsøker å lære barna mine å være smarte. Og jeg bruker alle verktøyene som mine foreldre ikke tok i bruk. Foreldrene mine kom fra en annen tid, og de gikk ikke i dybden på viktige problemer, som for eksempel raseskillene i USA, avslutter Ice Cube.

- En konstant oppoverbakke
BABY LOVE: Cube avbildet med kona Kimberly Woodruff i 2006. De to giftet seg i 1992, og har fire barn sammen.
GLEDER SEG: - Ah, jeg kan ikke vente! Jeg burde komme til Oslo oftere, ikke bare en gang i tiåret, sier rapperen.
NY MUSIKK: I august kommer skiva «Raw footage». Rapperen jobber parallelt med flere nye filmprosjekter.
GLADLAKS: Ice Cube har spilt i en rekke filmer de siste åra. Her som småbarnsfaren «Nick Persons» i komedien «Are we done yet?» fra 2007.