DEBATT

Coronainformasjon og innvandrere

En kortvarig glede

Nytt tilskudd til informasjonskampanjer blant innvandrere, går på bekostning av andre integreringsmidler. Det betyr at påbegynte prosjekter står til fare for å bli avsluttet.

BRUK ORGANISASJONENE!: Integreringsminisgter Guri Melby (V) erkjenner at minoritetsbefolkningen ikke har fått god nok informasjon om COVID-19. Innsenderne mener myndighetene bør bli flinkere til å bruke kunnskap, nettverk og erfaringene som minoritetsorganisasjonene besitter. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
BRUK ORGANISASJONENE!: Integreringsminisgter Guri Melby (V) erkjenner at minoritetsbefolkningen ikke har fått god nok informasjon om COVID-19. Innsenderne mener myndighetene bør bli flinkere til å bruke kunnskap, nettverk og erfaringene som minoritetsorganisasjonene besitter. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Se mer
påvist smittet 104 000 +647
innlagt276 -4
døde 687 +3
påvist smittet 136 000 000+521.5K
døde 2 940 000 +7.7K
Se mer
Rabia Musavi
Rabia Musavi Vis mer
Habon Beegsi
Habon Beegsi Vis mer

Før regjeringen besluttet å iverksette de strengeste tiltakene i fredstid, hadde mange innvandrerorganisasjoner allerede startet med informasjonsarbeidet. LIN-Likestilling, Inkludering og Nettverk etterlyste oversettelser fra Folkehelseinstituttet tidlig i mars.

De siste ukene har det foregått en debatt om manglende informasjon og veiledning til innvandrerbefolkningen fra myndighetene. De frivillige innvandrerorganisasjonene har allerede tatt tak i dette den siste måneden. LIN, Håp kompetanse i bydelen Gamle Oslo og Islamsk Råd Norge, er blant de mange innvandrerorganisasjonene som har brettet opp ermene.

Deres informasjonskampanjer og hjelpetiltak har vært tilpasset og målrettet mot deres miljøer, medlemmer og målgrupper. OMOD (Organisasjonen mot Offentlig Diskriminering) har siden svineinfluensaepidemien i 2009 etterlyst behovet for en mangfoldig kommunikasjonsstrategi som en naturlig del av myndighetens helse- og beredskapsplan.

Den ferske integreringsministeren Guri Melby erkjenner at minoritetsbefolkningen ikke har fått god nok informasjon om COVID-19. Sist uke utlyste IMDi (Integrerings- og mangfoldsdirektoratet) ekstraordinært tilskudd til informasjonstiltak for innvandrerbefolkningen. Rammen på tilskuddet er satt til 10 millioner kroner.

Det ble et lite jubelrop blant innvandrerorganisasjonene. Men jubelen ble kortvarig. Det skulle vise seg at tilskuddet som nå har blitt utlyst, går på bekostning av andre integreringsmidler. Denne rokeringen av midler betyr at påbegynte og flerårige prosjekter og arbeid, vil stå i fare for å bli avsluttet, noe som vil ramme økonomien til de frivillige organisasjonene hardt.

Med andre ord vil arbeidsmengden for de frivillige organisasjonene øke betraktelig, mens midlene vil være begrenset.

Vi mener det er oppsiktsvekkende at de humanitære organisasjonene ikke stilte spørsmål ved det totale fraværet av innvandrerorganisasjonene. Det kan også se ut som at de ikke heller har foreslått vår tilstedeværelse. Mange minoritetsorganisasjoner har stilt spørsmål om hvorvidt deres ekspertise blir anerkjent eller likestilt.

Saken er i langt større grad prinsipiell, enn bare en debatt om hvem som har fått utdelt midler. Fraværet av innvandrerorganisasjoner i tildelingen i første omgang, tydeliggjør at myndighetene ikke har kjennskap nok til kunnskapen, nettverket eller erfaringene minoritetsorganisasjonene besitter.

Mange humanitære organisasjoner bruker ofte kontaktflaten og ber andre innvandrerorganisasjoner om råd og veiledning, eller om å gjøre jobben for dem.

Myndighetenes rokering av midler i slik forstand er både økonomisk skadelig for de mindre frivillige grasrotorganisasjonene, og ikke minst uheldig. Vi håper myndighetene finner bedre måter for å bevare ressurser og krefter innad i minoritetsorganisasjoner til å bekjempe corona-pandemien.

Status vaksinasjon Full oversikt

835 970 (15.6%)i Norge har fått dose nr 1
295 358 (5.50%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer