KOMMENTARER

Nye dokumenter om krigen i Afghanistan:

En krig bygd på løgn

Gjennom 18 år ble det amerikanske folket konsekvent ført bak lyset om krigen i Afghanistan. Hvor ærlige var våre egne politikere, spør John O. Egeland.

AFGHANISTAN: Tegning, Finn Graff
AFGHANISTAN: Tegning, Finn Graff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Etter tre års kamp i rettsvesenet har Washington Post fått utlevert 2000 sider om hva som gikk feil under krigen i Afghanistan. Dokumentene inngår i et statlig prosjekt som evaluerte krigen og som omfatter intervjuer med folk som spilte en direkte rolle i konflikten: Politikere, generaler, diplomater, hjelpearbeidere og afghanske nøkkelpersoner. To anonyme norske tjenestemenn inngår også i materialet. De 400 intervjuede trodde samtalene ville være unntatt offentlighet, og uttaler seg derfor med en kritisk åpenhet som ellers er forbeholdt de innerste elitene i statstyret.

Afghanistan-dokumentene har tydelige likheter med Pentagon-papirene som ble lekket i 1971, og som fikk en enorm betydning for opinionens syn på Vietnam-krigen. Denne gang er stikkordene: Total mangel på strategi, bevisst feilinformasjon til offentligheten, pengebruk helt ute av kontroll, massekorrupsjon og et blomstrende marked for opium. Norge hadde et hjørne av denne krigen, med ansvaret for sikkerhet og utvikling i Faryab-provinsen, omfattende bruk av spesialsoldater og store etterretningsoppgaver.

Her er noen hovedpunkter i Afghanistan-papirene:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer