En kriger i kamp mot Putin

Den russiske forfatteren Zakhar Prilepin (36) er litterær superstjerne - og en krass opposisjonell.

SKRIVERUS: «Jeg skriver helst om morgenen,» sier Zakhar Prilepin. «Til å begynne med går det treigt, jeg vil heller drikke vin eller leke med ungene. Men så løsner det, og når jeg avslutter, har jeg alltid rukket å bli begeistret.» Foto: Steinar Buholm
SKRIVERUS: «Jeg skriver helst om morgenen,» sier Zakhar Prilepin. «Til å begynne med går det treigt, jeg vil heller drikke vin eller leke med ungene. Men så løsner det, og når jeg avslutter, har jeg alltid rukket å bli begeistret.» Foto: Steinar Buholm Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Zakhar Prilepin (36) er selve kometen i den unge russiske litteraturen. Samtidig er han en spydspiss i motstanden mot Russlands påtroppende president Vladimir Putin. Til opposisjonell å være har Prilepin en oppsiktvekkende bakgrunn. I fem år har han tjenestegjort i den russiske spesialstyrken Omon, blant annet ble han i to omganger sendt ut i krigen i Tsjetsjenia. I dag er han redaktør for en av de mest Putin-kritiske avisene i hjembyen Nizjnij Novgorod, den lokale utgaven av Novaja Gazeta.

I 2005 debuterte Prilepin og har deretter utgitt sju romaner og novellesamlinger. Bøkene er utgitt på 12 språk, seinest norsk. Den sterke novellesamlingen «Støvler fulle av varm vodka» kom ut denne uka, og Prilepin har vært gjest under den russiske uka på Litteraturhuset. Klar til å snakke med Dagbladet lever han opp til imaget som pryder plakater i bokhandler over hele Russland; barbert hode, tre dagers skjeggstubb, kamuflasjefarget hettegenser og jeans.

- Er det skummelt å være regimekritiker i Russland, journalister blir jo drept?

- Vi har selvsagt problemer, men ikke til de grader som man hevder i Vesten. Jeg tror ikke noen av de drapene du henviser til, er bestilt fra Russlands ledelse. Når det gjelder Anna Politkonvskaja, tror jeg hun ble drept av tsjetsjenere, selv om hun hadde støttet Tsjetsjenia i alle år. Hun avslørte korrupsjon og maktmisbruk i landets politikk, og jeg tror det irriterte krigsherrene og politikerne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer