En krigshistorie

Norsk dokumentar om jødisk kjøpmann og hans skjebne i småbyen.

FILM: Haugesund elsket ikke Moritz Rabinowitz, den polske jøden som kom til byen i 1911 og ble en av Vestlandets største tekstilgründere. Dokumentarfilmen «Mannen som elsket Haugesund» illustrerer tydelig hvilket fotfeste antisemittisme hadde i Norge før krigen. Paret med småbymisunnelse ble den dødelig.

Jon Haukeland og Tore Vollan har laget filmen som hadde førpremiere i Haugesund under fjorårets filmfestival. Den handler om ett av flere jødiske navn som er blitt borte fra norske annaler - en av de historiene som fortjener å bli fortalt om og om igjen.

Etter Rabinowitz står det riktignok igjen kleshengere med hans navn i alle Haugesunds hjem. Da han ble tatt av tyskerne i desember 1940 ledet han et lite konfeksjonsimperium, med 100 ansatte og filialer i flere norske byer. I Hitler-Tyskland var Rabinowitz utpekt som de norske jødenes verdslige leder. Han hadde i flere år skrevet artikler og bøker som advarte mot nazismen.

I småbyens bedre kretser var han uglesett og motarbeidet. Da han ble tatt etter å ha ligget i skjul for tyskerne, hevdet de misunnelige at han var for glad i sine eiendommer til å reise fra dem.

Det er en grim mentalitet som formidles i denne filmen. Flere av Rabinowitz\' ansatte gir gode øyenvitneskildringer. Filmens svakhet er mangelen på levende bilder. De historiske filmklippene er for generelle til å gi noen nærhet til hovedpersonen.