Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

En krim uten egenskaper

Ingenting overrasker i «Skrik under vann».

DANSK DUO:  Det danske ekteparet Jeanette Øbro Gerlew og Ole Tornbjerg debuterer med krim om profilereren Katrine Wraa. Foto: MORTEN HOLTUM
DANSK DUO: Det danske ekteparet Jeanette Øbro Gerlew og Ole Tornbjerg debuterer med krim om profilereren Katrine Wraa. Foto: MORTEN HOLTUM Vis mer

ANMELDELSE: At man kan gjette seg til hvem gjerningspersonen er allerede et kort stykke ut i historien, hører ikke med blant de største svakhetene i «Skrik under vann». Den er så overtydelig i både plottutvikling og karaktertegninger at det er vanskelig å si noe positivt om den.

Det måtte i så fall være at det er en historie som tross alt henger sammen, men det ville være like meningsløst som å skryte av en ball fordi den er rund.  

Planlagt serie

Dette er i følge forlaget den første boken i en planlagt serie om den unge profilereren Katrine Wraa, som har studert under Englands fremste ekspert på området, men som i fortellingens begynnelse blir ansatt i København-politiet.

image: En krim uten egenskaper

Det danske forfatterekteparet Øbro og Tornbjerg bør i så fall justere sine karakterer snarest. De er nemlig så gjennomsiktige og forhåndsprogrammerte at nesten all spenningen i historien fortaper seg før den har kommet i gang.

Alt karakterene tenker og foretar seg er nøyaktig som man kunne tenkt seg til på forhånd. Ikke på noe tidspunkt avviker de fra den motorveien av et livsløp forfatterne har anlagt for dem.  

Profilerer

Katrine Wraa får altså jobb som profilerer i Københavnpolitiet, og politimenn er selvfølgelig skeptiske til psykologer. En av sjefene, en herskesyk og infam type som er like svinaktig som han er utroverdig, plager profilereren ved stadig å rakke ned på hennes yrke. Hun svarer på sin side med leksiskalske utlegninger om hva en profilerer egentlig driver med. I disse passasjene skinner forfatternes research altfor tydelig gjennom.

Og det pussige er: Katrine Wraa prater mer enn gjerne om profilerer-yrket, men i etterforskningen av drapet på en fødselslege som blir funnet knivstukket utenfor villaen sin, tar hun aldri i bruk disse kunnskapene.

«Skrik under vann» handler ikke om en profilerer som etterforsker drap. Den handler om en helt vanlig politietterforskning.

Det får en jo til å mistenke at hele profilerer-konseptet bare er en fiks idé forfatterne har kommet opp med for å tilføre romanen en viss karakter. Noe den altså mangler fullstendig.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media