- En kulturtragedie

På det meste hadde Levanger kommune fjorten bibliotekfilialer. Nå er det én igjen. - Nedbygginga av bibliotekvesenet er en av de store kulturtragediene i Norge i dag, mener Ingar Sletten Kolloen.

ETT BIBLIOTEK I SENTRUM: I dag dler Levanger kommunes 18355 innbyggere et bibliotek. Og du kan ikke bare låne bøker. Her sitter Farzan Paieda (5) foran pc-en. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
ETT BIBLIOTEK I SENTRUM: I dag dler Levanger kommunes 18355 innbyggere et bibliotek. Og du kan ikke bare låne bøker. Her sitter Farzan Paieda (5) foran pc-en. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LEVANGER (Dagbladet): Det er en tidlig vintermorgen på Levanger i Nord-Trøndelag. Biblioteket er en flat, steingrå betongbygning plassert mellom jernbanesporet og kommunehuset. Gjennom utgangsdøra haster en høyreist mann, med gjenknappet frakk og Olav Njølstads biografi om Jens Christian Hauge under armen.- En kulturtragedie På det meste hadde Levanger kommune fjorten bibliotekfilialer, plassert rundt om i kommunen. I dag deler kommunens 18?355 innbyggere ett bibliotek. Innbyggerne der er ikke alene. På landsbasis er 270 bibliotekfilialer lagt ned de siste ti åra.

Ingar Sletten Kolloens biografi om Snåsamannen er blant de mest populære utlånsbøkene på biblioteket i Levanger.

- For meg står det helt klart at bibliotekene må være der folk er. Jeg er fryktelig skeptisk til sentraliseringa, det blir ikke bedre bibliotek, bare færre bibliotek av det. Nedbygginga av bibliotekvesenet er en av de store kulturtragediene i Norge i dag, sier Kolloen.

Han får støtte av en annen populær forfatter i Trøndelag, Anne B. Ragde.

- Bøkene skal være der folk er, og når det handler om bibliotek, er tilgjengelighet alfa og omega, sier hun.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer