LEDER

En (kunst)-historisk dag

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

I dag klubbes det endelige vedtaket om bygging av nytt Munch-museum gjennom i Oslo bystyre. Det markerer slutten på en lang og tornefull reise. Den siste fasen startet for seks år siden. Siden da har de dramatiske vendingene i saken vært så mange at det kunne vært materiale for minst to sesonger med tv-drama.

I mai 2008 gikk et flertall i Oslo bystyre inn for at Munch-museet og Stenersenmuseet skulle samlokaliseres i Bjørvika. Året etter vant Herreros Arquitectos konkurransen om nytt museum, men før kommunvalget i 2011 røyk flertallet da Frp snudde i saken. Med Carl I. Hagen i spissen for Oslo-partiet var de ikke lenger vennlig innstilt til prosjektet. 10. november samme år signerte Frp, sammen med Ap, SV, Frp, Rødt og Miljøpartiet de grønne under en avtale om å skrinlegge Lamda, og heller utrede lokalisering på Tøyen eller i Nasjonalgalleriet. Prosjekt nytt Munch-museum var i praksis dødt. Igjen.

Men 28. mai i fjor snudde SV og sikret et flertall for realisering av Lambda. Gruppeleder i SV, Marianne Borgen, sa at det hadde vært tøffe forhandlingsrunder, men at hensynet til Munchs kunst og Oslos befolkning veide tyngst. Denne snuoperasjonen skal SV har stor honnør for. Smidighet og respekt for kunstgaven til Oslo kommune har vært mangelvare i den politiske behandlingen. Museet vil endelig kunne stå klart for publikum ved utgangen av 2019.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer