En (kunst)-historisk dag

Ingress

Meninger

I dag klubbes det endelige vedtaket om bygging av nytt Munch-museum gjennom i Oslo bystyre. Det markerer slutten på en lang og tornefull reise. Den siste fasen startet for seks år siden. Siden da har de dramatiske vendingene i saken vært så mange at det kunne vært materiale for minst to sesonger med tv-drama.

I mai 2008 gikk et flertall i Oslo bystyre inn for at Munch-museet og Stenersenmuseet skulle samlokaliseres i Bjørvika. Året etter vant Herreros Arquitectos konkurransen om nytt museum, men før kommunvalget i 2011 røyk flertallet da Frp snudde i saken. Med Carl I. Hagen i spissen for Oslo-partiet var de ikke lenger vennlig innstilt til prosjektet. 10. november samme år signerte Frp, sammen med Ap, SV, Frp, Rødt og Miljøpartiet de grønne under en avtale om å skrinlegge Lamda, og heller utrede lokalisering på Tøyen eller i Nasjonalgalleriet. Prosjekt nytt Munch-museum var i praksis dødt. Igjen.

Men 28. mai i fjor snudde SV og sikret et flertall for realisering av Lambda. Gruppeleder i SV, Marianne Borgen, sa at det hadde vært tøffe forhandlingsrunder, men at hensynet til Munchs kunst og Oslos befolkning veide tyngst. Denne snuoperasjonen skal SV har stor honnør for. Smidighet og respekt for kunstgaven til Oslo kommune har vært mangelvare i den politiske behandlingen. Museet vil endelig kunne stå klart for publikum ved utgangen av 2019.

I siste øyeblikk har flere sentrale norske kunstnere organisert et opprop mot Lambda. I en annonse i Klassekampen lørdag, oppfordret de politikerne til å skrinlegge bygget. Med all respekt for underskriverne: vis oss én liste - så skal vi vise dere andre som sier det stikk motsatte. Da det brant et blått lys for Lambda i 2011 tok flere av lederne for de store museene og kunstinstitusjonene i Norge kontakt med Dagbladet og møttes for å markere sin støtte til bygget. Uka etterpå samlet flere sentrale norske kunstnere seg med samme budskap. Lederne ved Hennie Onstad, Nasjonalmuseet, Bergen kunstmuseum, Astrup Fearnley, Kunstnernes hus, Kunsthøgskolen - og selvsagt Munchmuseet, kunne trygt slå fast: «Nå kan det i alle fall ikke være noen tvil om at det er en faglig omforent holdning til Lambda.»

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.