Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

En kurs landet ikke skal velge

Frihet er ikke en rett som bare gjelder når sola skinner. Den nye kriseloven truer rettsstaten.

FEIL KURS: Kriseloven åpner for bredere aksept av å sette demokrati og rettsstat til side av hensyn til statens kontrollbehov. Det er en kurs dette landet ikke skal velge. Foto: NTB Scanpix
FEIL KURS: Kriseloven åpner for bredere aksept av å sette demokrati og rettsstat til side av hensyn til statens kontrollbehov. Det er en kurs dette landet ikke skal velge. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Norge er i krise. Vi er på ingen måte alene i denne situasjonen. Coronaviruset sprer seg raskt over hele kloden og skaper dramatiske endringer i folks liv og arbeid. Alle kan se at det er behov for tiltak som virker. Derfor er handlekraft mer etterspurt og mer nødvendig enn på svært lenge. I en slik situasjon er det viktig å ikke miste hodet og la truslene styre grensene for myndighetenes fullmakter.

UOVERVINNELIGE: Generaldirektør i WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus advarer yngre om at de ikke er uovervinnelige. Video: AP. Vis mer

Demokrati og rettsstat er ikke hindre for handling. Frihet er ikke en rett som bare gjelder når sola skinner. Tvert imot er det i krisetider at Grunnlovens prinsipper har størst verdi. Skal vi stå samlet må inngrepene i folks liv ha den legitimitet som bare kan garanteres av folkevalgte organer og uavhengige domstoler. Om vi endrer maktfordelingen mellom Stortinget og regjeringen, vil det kanskje forenkle arbeidet med deler av krisetiltakene. Men bestemmelsene vil ha svakere autoritet enn lover og forskrifter som er vedtatt av Stortinget.

Derfor mener vi at regjeringens forslag til kriselov ikke kan vedtas med de vide fullmaktene den har i dag. Fullmaktsloven vil gi regjeringen hjemmel til å gi midlertidige forskrifter som kan utfylle, supplere eller avvike fra gjeldende lovgivning under alle departementer. Her oppheves Grunnlovens bestemmelse om at det bare er Stortinget som kan gi lover. Innsyn i politiske prosesser og et åpent og opplyst ordskifte før lover vedtas, er viktige elementer i ytringsfriheten. Kriseloven overkjører det.

Forspillet til den lovprosessen som nå foregår i Stortinget, er i seg selv sterkt bekymringsverdig. Selve loven ble skrevet på fire, fem dager, i all hemmelighet. Uten offentlighet har regjeringen forhandlet med partiene på Stortinget for å sikre flertall for en lov som opphever nasjonalforsamlingens lovgivningsmyndighet. At partiene holdt kjeft om dette, tjener dem til liten ære. I praksis vil loven - med endringer - bli vedtatt uten særlig offentlig debatt.

Regjeringen viser til at loven har en saklig begrensning, og at en tredel av Stortinget kan stanse uheldige regler. Fullmaktene kan bare brukes til å oppfylle lovens formål som er knyttet til utbruddet av covid-19. Samtidig er dette rommet svært høyt, bredt og langt. Tiltakene må være nødvendige for å begrense forstyrrelser av normale samfunnsfunksjoner, eller for å avhjelpe negative konsekvenser for befolkningen, næringslivet, offentlig sektor og samfunnet for øvrig. Dette nødvendighetskriteriet skal ikke tolkes strengt, og åpner for svært vide fullmakter. Stortingets vilje til å tukte regjeringen i en krisetid, virker allerede nokså svak.

Professor Hans Petter Graver - en av Norges fremste jurister - mener lovens ordlyd dekker over realitetene. Han sier regjeringen kan vedta regler som pålegger tvungen arbeidstjeneste, frihetsberøvelse som karantene og isolasjon, inngrep i privatlivet, ytringsfriheten, prosessreglene for domstolene og bruken av lekdommere. Kanskje blir det også ansett som nødvendig å lagre trafikkdata og annen elektronisk informasjon for å spore smittekilder.

Mange avviser kritikken av loven med at vi har ansvarlige politikere. Det har vi, og bare fortapte konspiratører tror at Erna Solberg forbereder statskupp. Problemet er et annet: Kriseloven åpner for bredere aksept av å sette demokrati og rettsstat til side av hensyn til statens kontrollbehov. Det er en kurs dette landet ikke skal velge.

Hele Norges coronakart