SULT: Blant de besynderlige novellene i Line Bergs «Skrottene», er en om en kvinne som innleder et forhold til en ulv. Foto: Ole C. H. Thomassen/Dagbladet
SULT: Blant de besynderlige novellene i Line Bergs «Skrottene», er en om en kvinne som innleder et forhold til en ulv. Foto: Ole C. H. Thomassen/DagbladetVis mer

En kvinnelig turgåer har seg med en ulv

Sultne damer i grenseoverskridende noveller.

ANMELDELSE: De fem langnovellene i Anlaug Sanderøds debutsamling «Ulvehunger» handler om overskridelser av grenser; mellom det virkelige og uvirkelige, mellom drøm og våken tilstand, mellom dyr og mennesker og, ikke minst, mellom de levende og de døde.

Crossover
Med denne Crossover-viljen skaper journalisten Sanderød besynderlige noveller. Hun forteller historien om kvinnen som innleder et forhold til en ulv, og om gjenferdet som tyr til vold for å få det hun vil ha. Vi møter kvinner som strekker seg langt for å stille kjærlighetshungeren. Relasjonen mellom kvinne og mann, den følelsesmessige og den fysiske, er viktig i alle novellene, som spenner fra det esoteriske til det trivielle.

Skal én fortelling trekkes fram må det være «Kvinnene på holmen». Her får vi historien om en ung spedalsk pike som tar livet av seg og lever et ensomt liv som gjenferd på en holme. Alltid ventende og lengtende etter sommergjestene. Novellen er både poetisk og brutal. Her går Sanderød spøkelsesforfatter Hillary Mantel i næringen og overbeviser.

En kvinnelig turgåer har seg med en ulv

Bort eller hjem?
Forfatter Ole Robert Sunde trakk i et intervju for en tid tilbake en linje mellom de som leser for å komme bort, og de som leser for å komme hjem. Eventyret om et seksuelt forhold mellom en kvinne og en ulv kjennes - på et innholdsplan - definitivt som å komme bort og oppleve det som ikke kan gjenkjennes.

Men for en leser av god litteratur er ikke skillet så relevant. Vi vil bort og vi vil hjem. Vi vil lese noe vi ikke har tenkt, ikke følt, men som likevel skaper en resonans i oss. «Ulvehunger» strekker seg i begge retninger og er både ny og gjenkjennelig. Boka er et solid debutantarbeid som, til tross for at den er mer dristig i innhold enn i form, skiller seg ut i mengden.