«En kyllingavgjørelse»

Petter Nome er fjernet fra NRKs suksessmagasin «Sommeråpent» 2003. Begrunnelsen er hans engasjement mot en USA-ledet krig mot Irak.

Nome fikk beskjed fra NRK-ledelsen i går.

- Føler du dette som et yrkesforbud?

- Ja, indirekte blir dette som et yrkesforbud fordi jeg blir tatt av en jobb som jeg ønsker å gjøre, og som jeg føler jeg mestrer og trives med. Jeg ser på denne avgjørelsen som veldig alvorlig for NRK som institusjon. Rent personlig synes jeg det er svært leit, sier Petter Nome til Dagbladet.

Han ønsker ikke å framstå som rabiat i forhold til sjefkringkaster John G. Bernander eller underholdningssjef Tordis Aavatsmark, men forstår ikke helt hvorfor redaktørene et halvt år før sendestart «tar ham av skjermen».

- Dette er jo venner av meg også, så du kan si jeg er litt forvirret akkurat nå fordi jeg i forrige uke hadde et møte med blant andre Tordis om mitt engasjement og min appell. Det rådet jeg fikk, var å holde hodet lavt.

Politisk sensur

- Ser du på denne avgjørelsen som politisk sensur etter at du smelte til med å bruke Hitler og Bush i samme åndedrag i din appell søndag?

- Nei, dette er ikke snakk om politisk sensur, men det er helt klart at NRK-redaktørene og jeg har to helt forskjellige syn i denne saken. Dette virker som en overreaksjon, en kyllingavgjørelse, sier

Petter Nome, som driver eget firma. Han er derfor en kontraktsjournalist med NRK. På lik linje med andre profilerte NRK-journalister som Tande-P. og Fredrik Skavlan.

Ny NRK-jobb i dag

- Kan du fortsette i NRK etter dette?

- Det er viktig å si at jeg er ikke sagt opp. Jeg undertegnet en ny treårskontrakt med NRK 1. januar, men jeg innrømmer at jeg finner situasjonen akkurat nå noe forvirrende. Etter «Sommeråpent» i fjor ble jeg tryglet av ledelsen om å ta en runde til i 2003, og så skjer dette, sier Nome da vi treffer ham hjemme på Rodeløkka i Oslo.

Her gjør han seg klar til å reise ut på en NRK-jobb sammen med miljøvernminister Børge Brende og forfatter Jostein Gaarder.

- Vi reiser til Antarktis for å lage et dokumentarprogram om miljøvern som skal sendes på NRK. Det passer meg bra at jeg skal reise nå så dette kommer litt på avstand, sier Nome.

- Virker det noe absurd å reise ut på en NRK-jobb nå?

- Nei. Det eneste jeg ikke vil gjøre i Antarktis er å lage et nyhetsinnslag for NRK. Det har jeg overlatt til kollega Torbjørn Morvik, så blir det ikke bråk om det i alle fall. For øvrig har jeg mer enn nok å gjøre framover.

Kjendisstøtte

Det var i går klokka 13.30 Nome ble kalt inn til et møte med programdirektør Mari Velsand og underholdningssjef Tordis Aavatsmark, som hadde vært på et redaktørmøte i NRK-huset.

- Der fikk jeg beskjed om at jeg ikke inngår i NRKs planer når det gjelder «Sommeråpent 2003».

- Hva var begrunnelsen?

- Nei, det må du nesten spørre dem om, men for meg virker det som om bakgrunnen er at ledelsen i NRK blir engstelig når profilerte mennesker engasjerer seg i vanskelige saker. Jeg kan skjønne at det kunne ha skapt problemer hvis jeg hadde jobbet i Dagsrevyen, men det gjør jeg faktisk ikke. Det har jo vært rungende stille i Norge så lenge, sier Nome, som har fått pepper fordi han startet en e-postkampanje utpå nyåret rettet mot George W. Bush.

- Du kan jo se på lista hvem som har skrevet under. Det er tydelig at engasjementet er der hos både politikere, journalister, NRK-folk, kunstnere og andre folk, men det er altså ikke lov å mene noe om denne brennende viktige saken som NRK-journalist. Det finner jeg merkelig, sier Nome.

Hitler og Bush

- Det å trekke inn Hitler og Bush i samme åndedrag i en appell måtte jo skape bråk, angrer du på det?

- Det var dumt hvis det fører debatten på villspor. Kanskje burde det vært usagt, men jeg kan godt begrunne det saklig, sier Nome før han legger til:

- Samtidig føler jeg meg helt på trygg grunn på det med sivil ulydighet. Det er også viktig å sparke litt for å skape debatt og engasjement.

- Hvem i redaktørkollegiet står bak denne avgjørelsen, tror du?

- Nei, det vil jeg ikke spekulere på, sier han, og fortsetter: - TV-selskapene vil gjerne ha profilerte folk, og de fleste driver med andre ting på si. Noen satser på hester, andre på missekonkurranser og andre satser på restaurantdrift. Det er slik det er når du får profilerte mennesker inn i NRK, da får du hele pakka. Sånn er det meg også, sier Nome.

- Jeg har ikke grunn til å tro at dette er politisk sensur. Bare overdreven forsiktighet, sier Nome, som fikk ideen til en e-postkampanje rettet mot president Bush i romjula.

- Det var så rungende stille om denne saken at jeg ville gjøre noe. Dette er en så viktig og skremmende sak at du er nødt til å slippe alt annet du har i hendene, sier Nome.

SOMMERSTENGT: Petter Nome hjemme på kontoret i går: - Jeg skulle ikke hatt noe problem med å laget et intervju med Jan Petersen sjøl om jeg har sagt det jeg har sagt, sier Nome.