En kyniker jubilerer

BERLIN (Dagbladet): «Jeg har aldri hatt problemer med å være imot ting. Jeg har hatt større problemer med å være for noe.» Slik omtaler Rudolf Augstein seg selv i siste nummer av Der Spiegel, nyhetsmagasinet han har utgitt i 51 år. I dag fyller Tysklands mest innflytelsesrike journalist 75 år.

  • Selv om han har overlatt det daglige redaktøransvaret til svigersønnen Stefan Aust og gitt fra seg det meste av aksjene, er Augstein fortsatt sjefen.
  • Mange har spådd det hardtslående Hamburg-magasinet en langsom død. Men fortsatt dirrer maktmennesker på hendene når de mandag morgen åpner Der Spiegel. Konkurrenten Focus har halt innpå i opplag, men det er fortsatt Der Spiegel - og avleggeren Spiegel-TV - som har avsløringene som blir sitert og som setter spor.
  • «Jeg er et stormvarsel for demokratiet,» sier Augstein. Han kaller seg også en kyniker - «i selvforsvar»: «Det er livsfarlig ikke å være kyniker i de tider vi lever i.»
  • Respektløsheten for autoriteter har vært et varemerke siden han ble oppdaget av den britiske presseoffiseren John Chaloner. Oppgaven var å starte et nyhetsmagasin for å oppdra tyskerne til demokrati. «Diese Woche» ble for friskt for britene. Med lånte penger fra sin fabrikkeierfar kjøpte 23-åringen Augstein magasinet og døpte det Der Spiegel.
  • Bare ett annet maktmenneske har nektet Augstein et intervju: Helmut Kohl. Annerledes var det med Franz Josef Strauss, forsvarsministeren fra Bayern som i 1962 lot politiet storme Spiegel-redaksjonen. Augstein ble sittende tre måneder i fengsel for påstått landsforræderi. Han kom ut som helt, mens Strauss måtte gå.

«Han er som sjuende far i huset. Han styrer ved å holde avstand. Han er ikke typen som går rundt og klasker medarbeiderne jovialt på skuldrene,» sier en mangeårig ansatt.

Katolikken, vin- og kvinneelskeren Augstein er full av motsigelser. Han er anti-autoritær og maktmenneske på samme tid. Han har vært skilt fire ganger. En gang skal han ha rappet elskerinnen fra en av sine redaktører. I 1979 ble han arrestert med 40 gram cannabis i bagasjen under en ferie på Sardinia.

Denne dramatiske hendingen ble innledningen til et merkelig vennskap mellom erkekonservative Strauss og fridemokraten Augstein. Men som Rudolf Augstein også har sagt: «Jeg foretrekker en ærlig fiende framfor en falsk venn.»