En kynisk kjøter fra Bodø

Mats Dawg forplikter seg på virkeligheten. Derfor er han den perfekte rapper i en post-Knausgårdsk verden.

En kynisk kjøter fra Bodø
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Bergenserne i NMG/G-Huset har utvilsomt vært Norges viktigste rap-label de siste fem årene. Kritikerroste artister som Lars Vaular, Store P & A-Laget, Jonas V og Flex har gjennomgående vist seg egenrådige og risikovillige, og har kollektivt bidratt til å åpne den norske raphorisonten mot amerikansk sørstat og vestkyst. Mye takket være dem er norsk rap sunnere og mer variert i 2014 enn noengang før.

Men jeg tar neppe munnen for full hvis jeg påpeker at NMG-artistene også sliter med et noe problematisk forhold til verden utenfor «huset». A-Laget har for eksempel gått hardt ut i media mot det onde plateselskapet som forsøkte å styre dem fra et kontor i Oslo, og dermed kvalte all inspirasjon. Isj.

Utenforskapet er uansett også drivkraft og gjennomgangstema i så å si all betydelig raplyrikk som har kommet fra huset de siste årene. I Vaular-klassikeren «I min leilighet» (fra «Du betyr meg») sitter ikke mindre enn fem paranoide (og steine) rappere i kåken sin og skotter nervøst ut gjennom persiennene mot en ond og truende verden. Og når Vaular beveger seg ut av huset, som på fjorårsalbumet «1001 Hjem», er det som regel for å finne outsidere — strippere, mishandlede barn og rusmisbrukere — han kan alliere seg med.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer