En kynisk og moderne morder

En lise å lese Ekmans finurlige pastisj over Doktor Glas.

KRIMDRONNING: Kerstin Ekmans nye roman er et slags svar til Hjalmar Söderbergs teorier om den «gode» morder. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KRIMDRONNING: Kerstin Ekmans nye roman er et slags svar til Hjalmar Söderbergs teorier om den «gode» morder. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Les intervju med Kerstin Ekman her.

ANMELDELSE: Stockholm tidlig nittenhundretall: Lurvete og bitre Pontus Revinge er en lutfattig doktor, som betaler ned sin avdøde fars konkursgjeld ved å lege prostituerte for unevnelige sykdommer.

Han blir hundset av sin kollega, som har en fargeløs og stupid kone, men en nydelig stedatter som Revinge mener stefaren sender altfor hete blikk til.

Den «gode» morder Det er en fordel å kjenne til Hjalmar Søderbergs «Doktor Glas» under lesningen av denne dagboksromanen. Milde Doktor Glas, som nekter å utføre aborter, men som begår et barmhjertighetsdrap da han forgifter onde pastor Gregorius for å redde hans vakre hustru fra pastorens klamme hender.

«Mordets praksis» er et slags svar til Søderbergs teorier om den «gode» morder.

«Jeg har aldri trengt inn i en kvinne annet enn med spekulum og sonde,» skriver Revinge, med den kulden som preger hans person. Kerstin Ekman lar Revinge møte Søderberg, blant annet for å gi forfatteren medisinske råd om hvordan ta livet av et menneske med kaliumcyanid. Noe som gir Revinge ideen til et mord, men også gjør ham overbevist om at han er modell for Doktor Glas.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer