En lærball til begjær

Det er cupfinalehelg for damer og herrer. Men hvorfor er forfattere så opptatt av å fortelle om fotballens bane rundt jorda?

Rektangulær bane. 2,44 meter over bakken finner du tverrliggeren i et mål som skal være 7,32 meter bredt. Ballen skal ha en vekt på mellom 396 og 453 gram og omkretsen skal være mellom 68 og 71 cm. 11 spillere på hvert lag, en dommer og to linjemenn. På benken sitter reservene og ofte en kjederøykende manager.

Og bakom lurer forfatterne med ord og analyser om dette ballspillet som ble nevnt i kinesisk litteratur allerede for 2000 år siden.

«Det Nick Hornby gjorde for et lite hjørne av Nord-London, gjør Eduardo Galeano for hele verden,» ble det sagt da den uruguayske forfatteren kom med boka «Fotball i sol og skygge». Galeano beskriver alt om spillet - maktfigurene, korrupsjonen, skandalene, heltene, lidenskapen og trolleriet fra det søramerikanske kontinentet. Der fotball sjølsagt er salsa og tango, men også så mye mer - ofte den siste nødutgang for unge som vil ut og vekk fra elendigheten.

I NORGE HAR forfatterparet Dag Solstad og Jon Michelet bidratt til en bedre forståelse av fotballens vesen med deres lange rekke av VM-bøker. De to er pionerer i norsk sammenheng. Et par som makter å kombinere glødende interesse og kunnskap med analyser og innsikt. Før Solstad City ble det på norsk stort sett utgitt faktabøker, bildebøker og biografier med kjente spillere.

England er som kjent opphavet til moderne fotball. På denne øya har de en lang og god fortellertradisjon. Etter tre år i Storbritannia - som korrespondent for Dagbladet - dukket vi innom flere store bokhandlere. Her fant vi langpasninger av idrettslitteratur. Hylla med fotballrelaterte bøker var påtrengende stor. Alt fra målvaktas historie og bøker skrevet av gamle slitere, som ville tjene noen ekstra slanter, til bøker om fotballvold, raske biler, store penger, knuste knær og drømmer.

HVORFOR DENNE sterke interessen for fotball blant forfattere? Opplagt. Fotball på sitt beste er en crossover av forskjellige kulturuttrykk. Det er drama, det er sirkus, kiosklitteratur og opera med slavekor på tribunene. Det er underholdning, og det kan brukes til å skrive poesi. Årets vinner av Nordisk Råds litteraturpris, Lars Saabye Christensen, kom i 1998 ut med diktsamlinga «Pasninger» (Cappelen).

Diktet «Den melankolske fot» viser at Arne Scheie har noe å lære:

det er et eget lys
over banen etter kampen
når publikum har gått hjem
som torv som langsomt brenner
kalken har løsnet
fra sine streker og merker
og driver som hvitt støv
langs tribunene hvor en tomflaske
ruller under setene
et ras i den fraflyttede kvelden
målmannens høyre hanske ved stolperota
og noen ganger hender det
at en av dommerens fløyter
ligger i gresset
og blåser tynt i vinden før natten
en sang for alle annullerte mål
det er et eget lys
over banen etter kampen
når publikum har gått hjem
som om spillerne har lagt igjen sine
drømmer der
og de fortsetter å skinne for oss
så kommer den store materialforvalteren
og samler sammen dette lyset
i en av sine mange
skoesker

I STORBRITANNIA ble spillet i begynnelsen kalt «the dribbling game». Denne uka kom Cathrine Sandnes, tidligere kulturredaktør i Dagsavisen, med «Fotball-VM 2002, Reisen østover».

Sandnes er en ganske ny, men god fortellerstemme - også med sine kommentarer i nevnte avis. Hun våger å være en helstøpt fan, men samtidig graver hun godt i all skitten som moderne fotball er dekket under. Her er hun i slekt med fortellere fra Sør-Amerika og Storbritannia.

Forfatterne dyrker altså heltene og spillets mange valører, men hva med dem som utfører yrket? Har de noe forhold til kultur?

- Jeg er en lesehest, og «Halvbroren» av Saabye Christensen var en fantastisk bok, sier Ingrid Camilla Foss Sæthre, som på direkte telefonlinje også siterer et dikt.

«Der veiene møtes/står jeg/skulle i alle retninger,» sier Ingrid og legger til at dette er fritt etter et av Saabye Christensens eldre dikt.

Foss Sæthre er kaptein på damelaget til Arna-Bjørnar som tapte cupfinalen for damer i går. Visste vi det ikke. Fotballspillende jenter leser bøker. De gjør altså ikke som gutta, de som bruker fritida på PlayStation, Donald, hårgelé og raske biler.

FOTBALL HAR VÆRT arbeiderklassens sport og kulturelle tilholdssted. Historisk ble det derfor rangert lavt på samfunnsstigen. Nå har middelklassen satt seg, og som på mange andre felter i samfunnet drives toppfotballen av blåruss med BI-sveis.

Dessverre, men samtidig gjør dette at minner om gamle dager også er en yndet sport for fotballfrelste. Ganske trist, men det har sin sjarm å snakke om midtukekamper fra 70-tallet også. Det er derimot sjelden at Norges første fotballklubb blir nevnt, Christiania Footballclub anno 1885. Dette var samme år som Hans Jægers tobindsverk «Fra Kristiania-Bohjmen» kommer ut, Erik Werenskiold legger siste hånd på «En bondebegravelse», Norsk kvinnesaksforening blir stiftet og «Landsmål» (nynorsk) får status som fullverdig, offisielt skriftspråk.

Johannes Nymark har denne høsten scoret på landsmål. Han er førstamanuensis i spansk ved Handelshøgskolen i Bergen og utgiver av «Verdas viktigaste bagatell, fotball og globalisering». I kapitlet «Makta - og folket» skriver han:

«I Sør-Amerika er fotball ein spegel på samfunnet meir enn kan henda nokon annan stad i verda, og på same måten som samfunnsleiarar nyttar fotballen til eigne føremål, så kan også folket gjera det. Fenomenet er spesielt interessant for samfunnsforskarar, for konfliktlinene i samfunnet kjem til syne i samband med fotballkampar ofte før dei blir ope erkjente i politikken.

Då militærdiktatura fall i Sør-Amerika på 1980-talet, var dette noko som alt var blitt «annonsert» gjennom slagord som massane skreik ut på fotballbanane mot diktatorane. Vi har å gjera med ein arena der individet kan gjera seg synleg og halda seg på god avstand frå makta og systemet sitt undertrykkjarapparat.»

Denne fotballboka føyer seg inn i rekken som får verdens største masseidrett ut av bakrommet.

Offside or not offside? Det er jo et spørsmål vi kan diskutere etter cupfinalen.

FOTBALLKULTUR: Reis hvor du vil hen i verden og du vil finne unge gutter og jenter som leker med en ball. Drømmen for mange er å bli proff. For de fleste ender det opp bak mål eller sittende på en tverrligger i venting på at en forfatter skal gi deg drømmene.