En lærball til begjær

Det er cupfinalehelg for damer og herrer. Men hvorfor er forfattere så opptatt av å fortelle om fotballens bane rundt jorda?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Rektangulær bane. 2,44 meter over bakken finner du tverrliggeren i et mål som skal være 7,32 meter bredt. Ballen skal ha en vekt på mellom 396 og 453 gram og omkretsen skal være mellom 68 og 71 cm. 11 spillere på hvert lag, en dommer og to linjemenn. På benken sitter reservene og ofte en kjederøykende manager.

Og bakom lurer forfatterne med ord og analyser om dette ballspillet som ble nevnt i kinesisk litteratur allerede for 2000 år siden.

«Det Nick Hornby gjorde for et lite hjørne av Nord-London, gjør Eduardo Galeano for hele verden,» ble det sagt da den uruguayske forfatteren kom med boka «Fotball i sol og skygge». Galeano beskriver alt om spillet - maktfigurene, korrupsjonen, skandalene, heltene, lidenskapen og trolleriet fra det søramerikanske kontinentet. Der fotball sjølsagt er salsa og tango, men også så mye mer - ofte den siste nødutgang for unge som vil ut og vekk fra elendigheten.

I NORGE HAR forfatterparet Dag Solstad og Jon Michelet bidratt til en bedre forståelse av fotballens vesen med deres lange rekke av VM-bøker. De to er pionerer i norsk sammenheng. Et par som makter å kombinere glødende interesse og kunnskap med analyser og innsikt. Før Solstad City ble det på norsk stort sett utgitt faktabøker, bildebøker og biografier med kjente spillere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer