En lat diva

Anne Kat. Hærland liker seg best i høyden. En halv million mennesker har fulgt henne på fredagskveldene i vår. I sommer later hun seg med bøker og paraplydrinker.

- Jeg er veldig lat, slår Anne-Kat. Hærland fast. Det lengste hun beveger seg om sommeren er ut på verandaen. Enten sin egen eller Grand Hotels. Her leser hun bøker - sittende, liggende og stående. Helst i skyggen.

- Jeg liker å betrakte sommeren fra mitt mørke skyggested. Det er fint med sol, bare jeg slipper å steke i den, sier Hærland bak de gedigne Dolce & Gabbana-solbrillene.

Hun vipper fram og tilbake på toppen av Oslos tak, tar en slurk av paraplydrinken og strekker ut to fingrer. - Det er kult å sitte her på toppen av Oslos tak og se ned på menneskene.- Når var du her sist?- Jeg var her på et møte sammen med jobben i forrige uke.- Din beste sommer?- I fjor sommer reiste jeg sammen med fire venner til en øde strand i Thailand. Vi bodde i bambushytter, snorklet og badet i en måned. Da gikk tida deilig sakte - vi kunne bruke tre timer på å diskutere om vi skulle ta et bad.- Hvem var din første sommerkjæreste?- Hm. Jeg husker ikke hva han heter, men jeg møtte ham under en språkreise i Frankrike da jeg var 15 år. Jeg var halvfull på dårlig fransk rødvin, og vi klinte utenfor et slitent diskotek.- Hva er det beste og det verste ved å være kjendis om sommeren?- Det er vel ikke så stor forskjell. Jeg synes uansett det er ubehagelig at folk glor på meg. Jeg innbiller meg at folk tenker: «Å, er det sånn hun ser ut i virkeligheten - så skuffende.»

- Se mannen på gata der nede. Han ser ut som en lekefigur mellom fingrene mine. Og han vet ingenting om at jeg observerer ham, gliser hun fornøyd.

Får klagebrev

Anne-Kat. unngår menneskemengder. Da hun ble kultfigur på NRK2 med «Direkte lykke» hadde hun en liten beundrerskare på 50 000 TV-seere. I vår satt en halv million mennesker klistret til skjermen på fredagskveldene når Anne-Kat. og Knut Nærum raljerte med ukas nyheter i «Nytt på nytt».

- Plutselig har jeg begynt å få klagebrev! Her om dagen fikk jeg et brev fra en fyr som mente at jeg hadde vært uforskammet mot dronning Sonja. Siden Synnøve Svabø nå går til TV2, ville han at de skulle ta meg, Alex Rosén og Otto Jespersen med på kjøpet. Det brevet har jeg rammet inn og hengt opp på soverommet. Takk for brevet!

Anne-Kat. har ingen planer om å svikte NRK. Til høsten kommer en ny runde med «Nytt på nytt», og neste vår får du se henne i et skreddersydd enkvinneshow. Det blir 13 halvtimer fordelt på like mange torsdager. Anne-Kat. har allerede begynt forberedelsene til programmet.

Lesehest

- Det deilige med ferie er at jeg slipper tidspress. Jeg går rundt med notisblokk og båndopptaker og tenker ut ideer til høsten. Og så går jeg på biblioteket. Der er det så deilig og svalt. Jeg skal lese en haug med bøker i sommer.

- Det blir ikke tid til sommerromanser?

- Nei, det får skje når det skjer. Jeg går ikke rundt og leter etter en romanse.