En latterlig dagsorden

Det er noe med dansker. En kald og forjævlig januarsøndag møttes titusenvis av dem i København og lo så hele Rådhusplassen gynget.

KØBENHAVN (Dagbladet): - Jeg har ledd i snart et år. Men nå gråter jeg - av glede over at så mange kom. Jan Thygesen Poulsen er så rørt at han nesten ikke klarer å snakke. Enda mindre le. Tårene triller nedover det smilende og gråtende ansiktet mens han ser ut over folkehavet på Rådhusplassen i København.

Der står, ifølge arrangørenes egen telling, over 30000 dansker. Klare til å le. De har møtt opp på Danmarks første store feiring av Latterens verdensdag, som blir arrangert verden over hver andre søndag i januar. Latterdagen kommer fra India, og har utgangspunkt i den indiske legen Madan Katarias latterbevegelse.

- Vi skal le for å endre dagsorden. Verden kommer aldri til å bli den samme. Vi har ledd sammen med hiv-smittede, med ingeniører og sinnslidende. I dag skal vi le med dere. Helt uten grunn. For første gang skal verden vibrere litt, av latter, sier initiativtaker Poulsen og høster jubel fra de frammøtte.

Vi blir oppfordret til å se om det finnes noe latter inni oss. Noen ler, ikke mange. Vi trenger hjelp.

Fake it!

Latterinstruktørene på scenen forklarer at vi skal le sammen etter prinsippet «Fake it till you make it», lat som til du ler. Første øvelse er «Stille latter med åpen munn»; man ser ut som man holder på å le seg i hjel, men uten lyd. 30000 munner åpner seg i 45 sekunder, om enn ikke helt lydløst. Det ser vanvittig ut.

Neste øvelse er latter med rullende hode - for å få litt strekkøvelser og løse opp litt i muskulaturen. Latter med vinkende armer er i samme kategori, etterfulgt av bøyd latter - som strekker ryggmuskulaturen.

Så kommer avdelingen for julenisselatter. Den skal komme fra dypet, fra de nedre mageregioner. Nå er det julekveld på Rådhusplassen. Folk står og holder seg på magen, vogger og rister mens ho-ho-ho-latteren runger over Kongens by.

Verdensrekord

Arrangørenes målsetning er at latteren på Rådhusplassen denne januardagen skal ende i Guinness' rekordbok.

- Vi skal i rekordboka som det land i verden der flest mennesker har ledd samtidig. Men da må vi være over 28000. Er vi det? spør Poulsen. Folkemengden er ikke i tvil. Klart det er verdensrekord.

Så skal det lees. Hjertelig : Man skal se på en man liker, slå ut med armen mot vedkommende og le. Hjertelig. Ettersom alle som er på Rådhusplassen liker hverandre veldig godt, slår alle ut med armene og ler til alle.

Dette danner en fin opptakt til neste øvelse: «Klask-deg-på-låret-latteren». Siden vi står så tett, blir den i dag omgjort til «Klask-folk-på-skulderen-latter». Det lees. Det klaskes.

Under hoppelatteren, gynger Rådhusplassen. Vi begynner å bli varme nå. Det er bra, for neste øvelse er «Intimlatter én og to», der prinsippet er bryst mot bryst og mage mot mage mens armene holder rundt den man ler sammen med. Under intimilatter én skal man le med en av samme kjønn, mens toer'n er med en representant fra det annet kjønn.

Siste latterøvelse er latter mens man klapper i hendene over hodet. Det likner mest applaus.

Helsebringende

Hva er så poenget med det hele? Målet er å gjøre danskene oppmerksomme på latterens positive sosiale betydning og helsebringende effekt. To leger står fram som sannhetsvitner.

- Legevitenskapen har kommet så langt at det ikke lenger finnes friske mennesker. Men latterens gunstige effekt er vitenskapelig dokumentert, sier konferansier Jacob Haugaard, komikeren som ble valgt inn i Folketinget etter en valgkamp der han lovet mindre motvind på sykkelstiene, større julegaver og bedre vær. Danmark er sannelig langt fra Norge.

Nå slipper folket til på scenen. Det skal konkurreres i kategoriene mest smittende, merkeligste og beste imitasjonslatter. Dermed kommer helt vanlige dansker opp og ler av hjertens lyst. Kaj har klovnenese og en latter som minner mest om hysterisk gråt, Eli sier Jesus elsker alle sammen og ler så hjertelig at det er en fryd. Nina høres ut som en kneggende sau, Andreas på sju sier bare AAAAAAH lenge, mens Maria er hysterisk og elsker oss alle. Mette ser ut som en bie i sin svarte og oransje kåpe, men ler som en sjimpanse, mens Ina ler på en litt etnisk måte, i en krysning mellom joik og kinesisk folkesang.

Og før det hele rundes av med fri latter - man ler fritt til man ikke gidder mer - og farvellatter - man ler mens man rygger bakover og vinker farvel - spør konferansier Haugaard de forfrosne, leende danskene.

- Har det været fedt, det her?

- Ja!

- Har det været hamrende fedt?

- Ja!!

Latterlige nordmenn

Seinere spør jeg en dansk bekjent hvorfor alle lo så godt da jeg sa jeg var journalist fra Norge på Rådhusplassen denne lattermilde dagen.

- En vits alle dansker kan, går som følger, sier hun: Vet du hva verdens tynneste bok heter?

- «Store svenske tenkere»?

- «Store norske humorister», svarer hun.

LATTERMILDT: En kald januarsøndag møttes over 30 000 lattermilde dansker på Rådhusplassen i København for å le sammen - helt uten grunn.