Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

En lege vurderer «Alene hjemme»-tyvenes skader

Kunne Kevin ha drept dem i virkeligheten?

NEKROSE PÅ SKALLETAKET: «Alene hjemme»-tyven Harry reagerer med å stå i ro i rundt syv sekunder når skjærebrenneren flamberer skallen hans. Dermed er alt av hudvev og beinvev på skalletaket dødt, og han trenger en transplantasjon. Foto: 20th Century Fox
NEKROSE PÅ SKALLETAKET: «Alene hjemme»-tyven Harry reagerer med å stå i ro i rundt syv sekunder når skjærebrenneren flamberer skallen hans. Dermed er alt av hudvev og beinvev på skalletaket dødt, og han trenger en transplantasjon. Foto: 20th Century Fox Vis mer

(Dagbladet): For mange er de to originale «Alene hjemme»-filmene med Macaulay Culkin en juletradisjon på linje med mandel i grøten.

«Alene hjemme» fra 1990 handler som kjent om åtteåringen Kevin McCallister, som ved et uhell blir glemt igjen hjemme når familien drar på juleferie til Frankrike.

Når et par kjeltringer prøver å bryte seg inn i familiens hus, er det opp til den snårrådige gutten å forsvare hjemmet sitt med alle tilgjengelige hjelpemidler.

Men kan man bli truffet i ansiktet av et strykejern uten å bli hardt skadet? Og hvilke varige mén blir man påført av en skjærebrenner som flamberer skallen din i flere sekunder?

«Ren og skjær ondskap» Nettstedet The Week gikk i 2012 gjennom alle skadene Kevin McCallister påfører innbruddstyvene med legen Ryan St. Clair fra Weill Cornell Medical College i New York.

Han er ikke er i tvil om at den fiksjonelle åtteåringen «på et tidspunkt bikker over fra å forsvare hjemmet sitt mot inntrengere til ren og skjær ondskap».

Rabalderet starter når tyvene Harry og Marv prøver å bryte seg inn bakdøra, mens de kommer med trusler til Kevin for å få ham til å slippe dem inn. Kevin svarer med å åpne hundeluka og skyte Harry i skrittet med luftgevær. Når Marv stikker hodet inn den samme luka for å finne ut av hva som skjer, blir han skutt i panna med det samme luftgeværet.

- Et luftgevær avfyrt på kloss hold kan bryte gjennom huden, men vil ikke penetrere selve skallen. Det er heller ikke trolig at kula ville gjennomboret Harrys pung, forteller Ryan St. Clair

HEADSHOT: Men luftgeværkula vil ikke gjennombore skallen til Marv. Foto: 20th Century Fox
HEADSHOT: Men luftgeværkula vil ikke gjennombore skallen til Marv. Foto: 20th Century Fox Vis mer

Skremt av luftgeværet, springer Marv rundt huset for å komme seg inn kjellerveien, som Kevin har vannet slik at det har dannet seg is på trappetrinnene. Når han har falt ned trappa og kommet seg inn i den mørke kjelleren, drar Marv i en snor han tror skal slå på lyset. Det skjer ikke. Istedenfor faller et tungt strykejern ned fra loftet og treffer ham midt i panna.

- Dette er et meget alvorlig slag, med nok kraft til å forårsake brudd i beinene som omkranser øynene. Dette er også kjent som et «blowout-fraktur», som blant annet kan føre til at han ser dobbelt hvis det ikke blir behandlet, sier legen til The Week.

Nekrose på skalletaket Mens Marv blir skadet i ansiktet av Kevins strykejernfelle, prøver Harry å komme seg inn i huset via hoveddøra. Det første forsøket går ikke helt som planlagt, ettersom denne trappa også er isbelagt av Kevin på forhånd. Når han endelig kommer seg helt fra til døra, og tar i dørhåndtaket, oppdager Harry at det er rødglødende varmt og han blir påført stygge brannsår i hånda.

Legen poengterer at hvis dørhåndtaket gløder rødt, har det nådd en temperatur på 400 grader celsius. Til sammenligning er et sekunds kontakt med vann som holder rundt 70 grader nok til å forårsake tredjegrads forbrenning.

-  Hvis Harry ikke mister hånda, vil han nesten sikkert bli rammet av andre alvorlige komplikasjoner som infeksjonsfare og dupuytrens kontraktur, der sistnevnte fører til at det blir umulig å strekke fingrene helt ut, forklarer St. Clair.

Når han dermed ikke kommer seg inn hoveddøra, returnerer Harry til baksiden av huset. Når han har sjekket hundedøra for luftgevær og dørhåndtaket for kvestende varme, går han inn i huset. Der blir han ønsket velkommen av en flammefelle, som flamberer skallen hans. Men istedenfor å fjerne seg fra ilden, velger Harry å stå i ro i døråpningen i rundt syv sekunder.

- Det er nå en fullhudsskade som mest sannsynlig forårsaker nekrose på skalletaket. Det betyr at hudvevet og beinvevet på Harrys hode er så ødelagt og rottent at han vil trenge en transplantasjon, utdyper legen.

- Seriøst? Etter en katt-og-mus-lek som involverer at Marv trår på knust julepynt og at begge innbruddstyvene blir skjenket et par velplasserte malingsspann i ansiktet, får Harry og Marv til slutt tak i deres åtteårige nemesis. Den indre motivasjonen for å fange Kevin har nå beveget seg fra penger til hevn.

Men idet Harry er i ferd med å gjøre alvor av trusselen om å bite av Kevins fingre én etter én, kommer Kevins gamle nabo og nyvunne venn Marley til unnsetning og slår tjuvraddene bevisstløse med en spade.

AU: Det ser vondt ut å tråkke på denne juletrepynten, men dette er nok en av de mindre alvorlige skadene tjuvraddene i «Alene hjemme» blir rammet av. Foto: 20th Century Fox
AU: Det ser vondt ut å tråkke på denne juletrepynten, men dette er nok en av de mindre alvorlige skadene tjuvraddene i «Alene hjemme» blir rammet av. Foto: 20th Century Fox Vis mer

- Seriøst? Fram til nå har Marv og Harry begge blitt påført potensielt forkrøplende hånd- og fotskader. Harry har vist seg å være immun mot brannskader, og begge har klart å forbli ved bevissthet etter å ha blitt truffet av flyvende malingsspann midt i ansiktet. Så - plutselig - kommer det en svak, eldre mann og slår dem slapt i hodet med en aluminiumsspade, og på et eller annet vis er dette for mye for dem, oppsummerer St. Clair.

«Alene hjemme» har pleid å gå på TV3 før jul, men i år har ikke kanalen rettigheter til å vise den.

- I år har vi ikke rettighetene til å vise den første filmen, så den blir dessverre ikke å se på TV3 denne julen. Vi har fått noen tilbakemeldinger fra seerne på dette, som forståelig nok savner én av sine faste juletradisjoner, sier presseansvarlig Andreas Framnes i TV3. 

Dersom du vil få med deg den første «Alene hjemme»-filmen må du ha abonnement på kanalen CMore, som viser filmen i jula. Framnes kan imidlertid trøste skuffede fans med at den vil være tilbake på TV3 neste år.

- I tillegg viser vi Alene Hjemme 2-4 torsdag, fredag og lørdag i romjulen, sier han.

BETAL-TV: I år får du ikke sett den første «Alene hjemme»-filmen på TV3, slik som vanlig. Men den er tilbake på kanalen neste år. Foto: 20th Century Fox
BETAL-TV: I år får du ikke sett den første «Alene hjemme»-filmen på TV3, slik som vanlig. Men den er tilbake på kanalen neste år. Foto: 20th Century Fox Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media