En lek med konstruksjoner

Innfallsrik roman som svekkes av formen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Tormod Hauglands nye roman er både spennende og utilfredsstillende å lese. Det tenkes mye og godt om kunst og litteratur, språk og identitet her, men formen svekker romanen. Hauglands metode kan minne om hovedpersonens, fortelleren Ola Landes: «Eg arbeidde ut i frå eit prinsipp som sa at alle tydelege retningar skulle viskast ut, teksten skulle vere utan tyngdepunkt, flat og uten meiningsmessig misjon.» I «No Mar» skaper flere retninger og spor et betydningsmangfold, men gjør også fortellingen om Ola vagere.

Veikryss

Etter fire år returnerer fortellerens far, Olav Lande, fra sitt fiktive dødsrike. Multikunstneren arrangerte sin egen død som et slags farvel til kunsten, men er gått trøtt av prosjektet. Han dukker uforvarende opp igjen i livet til sønnen Ola, som i mellomtida har redigert - og når sant skal sies, omskrevet - farens skrifter. Den dagen faren dukker opp skal Ola til Oslo for å promotere siste bind. Del to av boka dekker togreisen til Oslo og oppholdet der. Besynderlige møter finner sted og Ola vikles inn i en sektliknende protestbevegelse som opponerer mot et samfunn der individets muligheter for deltakelse er blitt marginalisert. Ola er spesielt sårbar nå etter farens tilbakekomst; han har både livnært seg av og gjemt seg bak farens tekster. Ola får en identitetsknekk og befinner seg plutselig midt i et trøblete eksistensielt veikryss.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer