En levende legende

BYGDØY: Eventyreren Helge Ingstad (101) var selv tilstede da kong Harald avduket Nils Aas' overveldende monument utenfor Vikingskipshuset. - En stor ære for meg og min kone, sa hovedpersonen med skjelvende stemme til Dagbladet.

Samstemt monument

Oppdageren, vitenskapsmannen, forfatteren, æresdoktoren og eventyreren Helge Ingstad er en levende legende og en samtidsbauta. Hans oppdagelser og nedtegnelser har overrasket og overbevist en hel verden: At Leiv Eriksson og vikingene oppdaget Amerika 500 år før Columbus.

Kongelig heder

Som kong Harald sa i sin tale:

- Han ga beviset om at Vinlandsferden ikke var løgn og bedrag. Anne Stine og Helge Ingstad fant det første landfestet i Amerika.

For ti år siden fikk Dagbladets Arne Skouen, Arve Solstad og Arvid Bryne ideen til et monument over Anne Stine og Helge Ingstad.

Billedhugger Nils Aas ble kontaktet, og dermed begynte steinen å rulle. Men først på Ingstads 100 års dag ble det fart i sakene, da regjeringen Bondevik bevilget en betydelig del av midlene.

- Det har ikke bare vært enkelt. Vi har vært i kontakt med utrolig mange sponsorer. Nå over ti år etter at ideen ble født, avduker Kongen monumentet. En fantastisk dag, sier Arvid Bryne.

Tankeflukt

I tillegg til Helge Ingtad og flere av hans nærmeste var mange kjentfolk tilstede på museet, som blant annet huser Osebergskipet. Forfatteren og eventyreren Ragnar Kvam jr. var der for å gjøre stas på sin venn og kollega, eksstatsminister Kjell Magne Bondevik, bautaen Erik Bye, universitetsrektor Kaare Norum _ og ikke minst kong Harald.

Nils Aas er i det lite snakkesalige og beskjedne hjørnet, men om bysten og den 15 meter lange søylen over Ingstad-bysten sier han:

- Det er jo ingen smågutt vi snakker om, akkurat.

Noe offisielt navn har ikke monumentet fått. Aas omtaler det visstnok som «Hugskott».

Altså; en tankeflukt.

KONGELIG:Beveget kunne Helge Ingstad overvære kong Haralds avduking av monumentet på Bygdøy i Oslo i går.