En liten genistrek

Som leder av sitt eget orkester gjorde Trygve Seim en oppsiktsvekkende ECM-debut høsten 2000 med «Different Rivers». Nå er saksofonisten/komponisten tilbake sammen med trombonist Øyvind Brække og trommeslager Per Oddvar Johansen som The Source, sammen med Cikada Strykekvartett og fire gode hjelpere.

De fire er pianist Christian Wallumrød , trompetist Arve Henriksen , bassist Finn Guttormsen og trekkspiller Frode Haltli , sistnevnte snart klar med sin ECM-utgivelse.

Bare på det 15. og siste sporet er samtlige 11 i sving, men de varierende konstellasjonene gir så visst valuta for pengene på sin ferd gjennom melodiøs samtidsmusikk med sterke islett av frijazz.

De fleste komposisjonene er kreditert enten Seim, Brække eller Johansen, og det umiddelbart slående er hvilken klangpalett de har hatt til rådighet - og utnyttet.

Hele plata er gjennomsyret av vilje til å dyrke enkeltklanger og klangkombinasjoner, og med Cikada, Henriksen og Haltli på laget er mulighetene til å skape spenninger og dynamikk store. De tas da også ut, både når musikken flyter «pen» og melodisk, og når den fragmenteres i fri-improvisasjon. En fascinerende blanding av lekenhet og autoritet, kompositorisk så vel som framføringsmessig, er med på å forsterke min mistanke om at denne plata er en liten genistrek av et kontemporært verk, og at den vil finne stor, internasjonal klangbunn.