Barn brukt som selvmordsbomber i «Nobel»

En liten gutt med selvmordsvest er ikke uvanlig i Afghanistan

I NRK-serien «Nobel», brukes barn som selvmordsbombere. De brukes i virkeligheten også.

SELVMORDSVEST: Denne gutten blir skutt i første episode av «Nobel».  Bruk av barn som selvmordsbombere er heller ikke uvanlig i virkeligheten. Foto: NRK 
SELVMORDSVEST: Denne gutten blir skutt i første episode av «Nobel».  Bruk av barn som selvmordsbombere er heller ikke uvanlig i virkeligheten. Foto: NRK  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Forsvarets spesialkommando (FSK) rykker ut til et planlagt selvmordsangrep. Det som møter dem, er en liten gutt som skal utføre angrepet.

Tidligere i kveld ble første episode av tv-serien «Nobel» vist på NRK, et krigsdrama om den norske styrken i Afghanistan. Anmelderne har allerede strødd om seg med superlativer. Dagbladets Marie L. Kleve skriver at vi «endelig har fått en norsk serie som tør å være samfunnsaktuell og viktig, og klarer å underholde oss samtidig».

Brutal virkelighet

Aksel Hennie spiller løytnant Erling Riise, mannen som ender med å skyte den lille gutten i hodet fordi det ser ut som om han har på seg en bombevest.

- Dessverre er dette også den brutale virkeligheten, sier Merete Agerbak-Jensen, kommunikasjonsdirektør i Unicef Norge.

- I Afghanistan har vi sett at barn helt ned i seks-årsalderen er brukt som selvmordsbombere. Det viktige for oss, er å få fram at barn som brukes som selvmordsbombere ikke er terrorister, men selv ofre. De er hjernevasket eller tvunget inn i dette, sier hun.

I august ble 51 mennesker drept på en kurdisk bryllupsfest i Gaziantep i Tyrkia, nær grensa til Syria. Det viste seg at selvmordsbomberen var et barn mellom 12 og 14 år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer