SELVMORDSVEST: Denne gutten blir skutt i første episode av «Nobel».  Bruk av barn som selvmordsbombere er heller ikke uvanlig i virkeligheten. Foto: NRK 
SELVMORDSVEST: Denne gutten blir skutt i første episode av «Nobel».  Bruk av barn som selvmordsbombere er heller ikke uvanlig i virkeligheten. Foto: NRK Vis mer

Barn brukt som selvmordsbomber i «Nobel»

En liten gutt med selvmordsvest er ikke uvanlig i Afghanistan

I NRK-serien «Nobel», brukes barn som selvmordsbombere. De brukes i virkeligheten også.

(Dagbladet): Forsvarets spesialkommando (FSK) rykker ut til et planlagt selvmordsangrep. Det som møter dem, er en liten gutt som skal utføre angrepet.

Tidligere i kveld ble første episode av tv-serien «Nobel» vist på NRK, et krigsdrama om den norske styrken i Afghanistan. Anmelderne har allerede strødd om seg med superlativer. Dagbladets Marie L. Kleve skriver at vi «endelig har fått en norsk serie som tør å være samfunnsaktuell og viktig, og klarer å underholde oss samtidig».

SKYTER BARN: Aksel Hennie spiller løyntnanten som må skyte et barn som brukes som selvmordsbomber. Foto: : Eirik Evjen/Monster Scripted / NRK
SKYTER BARN: Aksel Hennie spiller løyntnanten som må skyte et barn som brukes som selvmordsbomber. Foto: : Eirik Evjen/Monster Scripted / NRK Vis mer

Brutal virkelighet

Aksel Hennie spiller løytnant Erling Riise, mannen som ender med å skyte den lille gutten i hodet fordi det ser ut som om han har på seg en bombevest.

- Dessverre er dette også den brutale virkeligheten, sier Merete Agerbak-Jensen, kommunikasjonsdirektør i Unicef Norge.

- I Afghanistan har vi sett at barn helt ned i seks-årsalderen er brukt som selvmordsbombere. Det viktige for oss, er å få fram at barn som brukes som selvmordsbombere ikke er terrorister, men selv ofre. De er hjernevasket eller tvunget inn i dette, sier hun.

I august ble 51 mennesker drept på en kurdisk bryllupsfest i Gaziantep i Tyrkia, nær grensa til Syria. Det viste seg at selvmordsbomberen var et barn mellom 12 og 14 år.

I mars i år ble 29 mennesker drept og 60 såret på en fotballstadion sør for Bagdad i Irak. IS tok på seg skylda og la ut et bilde av selvmordsbomberen der han ser ut som om han ikke kan være mer enn 16 år, ifølge The Independent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

 BARNESELVMORDSBOMBER: I et brykkup i Trykia ble 51 mennesker drept av en selvmordsbomber på 12-14 år.  Foto: AFP / NTB Scanpix
 BARNESELVMORDSBOMBER: I et brykkup i Trykia ble 51 mennesker drept av en selvmordsbomber på 12-14 år.  Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Barn er lette å bruke

- I landene der barn brukes som selvmordsbombere og barnesoldater, er demografien slik at andelen barn er stor. Det er rett og slett mange å ta av, sier den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp.

Han forteller at det særlig er flere ekstremistgrupper som bruker barn som selvmordsbombere, IS, Taliban, Boko Haram, Al-Shabaab og Tamiltigrene.

- Barn er lette å indoktrinere, og lette å sende ut i store menneskemengder uten av de skaper mistenksomhet, sier han.

IS rekrutterer barn inn i leire som ligner Hitlerjugend, der de får opplæring i religion, men også våpentrening. Al-Shabaab har drevet med tvangsrekruttering, de går inn på skoler og tar med seg de barna de vil ha. Familier i Midt-Østen får betalt for å sende barna sine til ekstremistgrupper, mens andre familier blir forsørget etter at barnet deres er brukt som selvmordsbomber.

- Det er ikke alltid barnet er klar over at det blir brukt på denne kyniske måten. De sendes inn i menneskemengden, og bomben blir utløst med fjernutløser, sier Ranstorp.

Kynisk bruk av barn

Tidligere i år kom Unicef ut med en rapport som viste at 44 barn ble brukt som selvmordsbombere i Nigeria, Kamerun, Tsjad og Niger. Dette er en tidobling på to år.

Det viste seg også at 75 prosent av barna som var brukt i disse handlingene, var jenter.

- I Nigeria i fjor var det ei jente på rundt ti år, som ble sprengt i lufta med bombebelte. Dette er kynisk og grusomt, og det er brudd på alt som finnes av internasjonale konvensjoner. Barna som brukes blir stadig yngre, sier Merete Agerbak-Jensen.

Ifølge Magnus Ranstorp har IS og Taliban regelverk som gjør at de ikke bruker jenter som selvmordsbombere. Disse reglene har ikke Boko Haram.

Tidligere i år kom det en FN-støttede rapport om IS's bruk av barn, laget av forskningsinstituttet Quilliam Foundation. Den viste at små barn ble trent opp til å bli spioner, soldater, bødler, misjonærer og selvmordsbombere.

NORSKE STYRKER: Aksel Hennie spiller løytnanten som er sendt til Afghanistan for Norge. Foto: NRK
NORSKE STYRKER: Aksel Hennie spiller løytnanten som er sendt til Afghanistan for Norge. Foto: NRK Vis mer