En liten julehistorie

POLITI OG PENGER: Regjeringens førjulsshow med justisminister Knut Storberget i hovedrollen som Hr. Scrooge er glitrende. I første scene ser vi politimester Anstein Gjengedal som ber om almisser, men hvor justisministeren briljerer når han med iskaldt blikk avleverer åpningsreplikken; «Nei, dere (Oslo politidistrikt) må bli mer effektive, hvis dere skal få noen penger av meg!». Til denne replikken trengs det selvsagt ingen forklaring, det er nok å se på den bøyde ryggen og høre de håpløst famlende og kremtende unnskyldningene til politimesteren.

At Hr. Scrooge ikke kaster vekk penger som går til dårlig politireklame i avisene skjønner jo alle. Det er også gitt at en som er stinn av gryn oppunder jul, skal være grådig. Storbergets kostyme, med gamasjer og dressen han fikk til konfirmasjonen, setter prikken over i’en i hovedrollen som sutrete gnier.

Neste scene er like opplagt som den er nådeløs. Hr. Scrooge overlater korporlig avstraffelse til den slemme portnerkona, en birolle som spilles strålende av stjernediva og politidirektør Ingelin Killengreen. I handlingen blir politimesteren blir lurt i et snedig bakhold og tror at portnerkona er på hans lag, men det viser seg at hun egentlig har gjort en avtale med Scrooge. Resultatet er at politimesteren må gi fra seg de siste kronene før klokka slår tolv og et nytt budsjettår rundes. Blakk, og med et blått øye, har politimesteren ingen flere replikker i stykket.

Uhyggen stiger også når Hr. Scrooge sier han har tenkt å bruke penger på mennesker som ham, og ikke det han oppfatter som renovatører, altså politi. Selv om det ene sceneteppet etter det andre blir heist opp og ned av politiforbundets Arne Johannesen, som danner flotte bakgrunns-scenarier i handlingen, så er det Storbergets frie improvisasjon og innlevelse som overbeviser om at rollen som den sutrete, kunnskapsløse og paradoksale Hr. Scrooge er perfekt for en justisminister av hans kaliber.

Regjeringens juleforestilling har en realistisk handling som gir liten tro på nissen, langt mindre at han vil deise ned gjennom pipa, og som selvfølgelig utelukker at gavepakker blir overlevert. Så er det heller ingen «snille barn i huset» vi snakker om som publikum, det er stort sett politifolk som er behagelig rene for naive forhåpninger, så her kan justisministeren utånde replikkene med et knapt og nøkternt budsjettspråk. Flott levert!

Dette er en strålende kriminalpolitisk førjulsforestilling i alle sjangre. Det er nesten altfor fristende å åpne alle lukene på adventskalenderen samtidig for å vite hvordan det går til slutt! Vil justisministeren, i likhet med Hr. Scrooge, bli innhentet av sin egen grådighet tilslutt, eller vil han innse (alene på julaften) at politiet må få penger til å overleve, gjennom revidert statsbudsjett?