Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

En liten, men viktig seier for Jensen og hans forsvarere

Omtvistede opplysninger.

TYDELIG: Administrator Kristel Heyerdahl og de andre dommerne er forbilledlig ryddige og pedagogiske i sin gjennomgang. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
TYDELIG: Administrator Kristel Heyerdahl og de andre dommerne er forbilledlig ryddige og pedagogiske i sin gjennomgang. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lagrettens viktigste hjelpedokument blir nå endret for andre gang. Det er resultatet av kjennelsen som dommerne la fram onsdag, der de beordrer påtalemyndigheten til å redigere de såkalte tidslinjene. Dette er en liten, men viktig seier for Eirik Jensen og hans forsvarere med John Christian Elden i spissen.

Tidslinjene er to permer med til sammen mer enn 1000 sider som Spesialenheten har laget og delt ut til aktørene i lagmannsretten. Jeg tar meg stadig i å ønske meg et eksemplar, når tekstmeldinger og tidsangivelser flyr gjennom rommet i raskt tempo. Dette er en sak med så mange detaljer at det kan være vanskelig å henge med når man bare får dem muntlig. Det skriftlige hjelpemiddelet er derfor viktig for juryen.

ANKESAKEN: Dagbladets reporter Trym Mogen og kommentator Martine Aurdal gir siste nytt i Jensen-saken. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

I papirene er 1522 «kommunikasjonshendelser» mellom Jensen og Cappelen satt i rekkefølge med datoer og andre hendelser på samme tidspunkt. Dette er tekstmeldinger, telefonsamtaler og eposter.

I tillegg til kommunikasjon mellom Jensen og Cappelen, viser dokumentene kommunikasjon mellom Cappelen og andre i hans narkotikaliga. De viser også informasjon om slikt som reiser, bompasseringer og kortbruk, som viser hvor tiltalte var på ulike tidspunkt.

Elden har kranglet om disse dokumentene helt siden før begynnelsen av ankesaken. Det har han gjort fordi han mener at tidslinjene legges fram som en slags fasit – men at de i virkeligheten er et vinklet bilde av virkeligheten. Forsvarerne mener at Spesialenheten har gjort et selektivt utvalg av opplysningene som er med på tidslinjene. Derfor har det vært flere runder om dette mellom partene i lagmannsretten.

Først ba Elden om at tidslinjene ikke skulle leveres ut i det hele tatt, så ba han seinere om at de skulle inndras. Dommerne ga begge ganger Spesialenhetens Guro Glærum Kleppe medhold i at de to permene kunne brukes av lagmannsretten for å holde oversikt under både innledningsforedrag og gjennomgang.

Likevel: Etter et møte forrige tirsdag innrømmet Spesialenheten etter påpeking fra Elden at tidslinjene også mangler kommunikasjonshendelser mellom Cappelen og andre aktører. Kleppe lovet å levere redigerte sider med dette til juryen.

Når juryen skal trekke seg tilbake for å rådslå, har de først og fremst sine egne notater fra retten å forholde seg til. Bruken av hjelpedokumenter er ikke direkte regulert av straffeprosessloven, men rettspraksis tilsier at enkelte dokumenter er tillatt. Det skal «utvises forsiktighet» med skriftlige bevis til rådslagingen, fordi de lett kan bli tillagt for stor vekt sammenliknet med muntlige forklaringer i retten.

Derfor drøfter retten i onsdagens kjennelse nøye hva som er vurderinger, fullstendige utvalg og hvilke informasjonsrammer som bør og ikke bør være med i tidslinjene. Administrator Kristel Heyerdahl og de andre dommerne er forbilledlig ryddige og pedagogiske i sin gjennomgang.

De ønsker at lagretten skal få med seg en versjon av tidslinjene til rådslagingen, men at dokumentene først må redigeres.

Retten slår fast at tidslinjene i dag både inneholder politiets egne vurderinger, et tilfeldig utvalg møter og noen private tekstmeldinger som ikke bør være med. Dette skal nå tas ut, slik at juryen vil få utdelt en redigert versjon av de to ringpermene. Tidslinjene skal bare inneholde uomtvistede opplysninger.

DIREKTE: Kommentator Martine Aurdal og reporter Trym Mogen oppdaterer før ny dag i retten. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

Jensens forsvarere prøvde før rettssaken å få inn flere hendelser i tidslinjene, slik at partene kunne enes om ett sett. De ville vise en type informasjon som kan sette særlig sms-ene i et annet lys, slik som annen kommunikasjon, politiaksjoner og flere oppføringer i politiets etteretningssystem Indicia. Det fikk de ikke gjennomslag for. Forsvarerne vil derfor legge fram egne tidslinjer som hjelpedokumenter seinere i rettssaken. De vil sikkert kunne anklages for å gi et annet vinklet bilde av virkeligheten.

Nå har forsvarerne fått rettens kjennelse på at ikke alle opplysningene i Spesialenhetens tidslinjer er uomtvistelige.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!