Anmeldelse: Ketil Bjørnstad: Verden som var min

En litterær bragd

Ketil Bjørnstad avslutter sin selvbiografiske romansyklus på imponerende vis. Denne gangen blottstiller han sine mest sårbare sider.

Ny bok: Forfatter, komponist og pianist Ketil Bjørnstad slipper ny roman denne uka. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
Ny bok: Forfatter, komponist og pianist Ketil Bjørnstad slipper ny roman denne uka. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Med sjette bind av «Verden som var min» avslutter Ketil Bjørnstad sin storstilte romansyklus på imponerende vis. Seks år har det tatt for forfatteren å skrive seg gjennom sitt liv og sin tid fra 1960-tallet og frem til i dag. I tillegg til å være en salgssuksess, er verket også en litterær bragd med sine 4800 sider.

Forfatteren som eldre mann

«Siste tiåret» er tittelen på siste bind, og det tar oss fra morens død i 2010 og frem til de første nyhetene om coronautbruddet i desember i fjor. Underveis følger vi forfatteren, musikeren og familiemannen Bjørnstad. Sammen med sin kjære C., deres datter F. og kattene Kaos og Simba bor han i et gammelt hus ved Nordstrand. Det eneste som truer med å ødelegge idyllen, er vannpumpa som rister og er nær ved å eksplodere i kjelleren.

I større grad enn i tidligere bind, handler boka om hans liv som forfatter. Visst er han fortsatt på turneer som musiker, men skrivingen opptar stadig mer av hans tid. Han omtaler flere bøker i forfatterskapet, men det store temaet er arbeidet med «Verden som var min». Det slås an allerede innledningsvis, og «Siste tiåret» utvikler seg til å bli en roman om romansyklusen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer