Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Angrepet på Saudi-Arabia

En løs kanon på dekk

Det er ekstra farlig når Donald Trump truer Iran med at USAs våpen er ladd og klare.

EN FARLIG MANN: Krisa etter angrepet på Saudi-Arabia er farlig. Foto: AFP / NTB Scanpix
EN FARLIG MANN: Krisa etter angrepet på Saudi-Arabia er farlig. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

«Våpnene våre er ladd og klare». Slik lød den amerikanske presidenten Donald Trumps advarsel mandag morgen. Advarselen var rettet mot Iran etter at et droneangrep søndag ødela deler av oljeanleggene Abqaiq og Khurais i Saudi-Arabia, verdens største oljeeksportør. Houthiene, en sjiamuslimsk opprørsgruppe i Jemen har tatt på seg ansvaret for angrepet.

Men det imponerer verken USA eller deres nære allierte Saudi-Arabia. Houthiene finansieres uansett av Iran, og USAs pekefinger formelig dirrer av raseri.

Grunnen er usikkerheten angrepet skaper for flyten av verdens olje - et hellig dogme i amerikansk utenrikspolitikk - og for økte oljepriser. 60 prosent av Saudi-Arabias oljeproduksjon, det vil si seks prosent av verdens produksjon, er stanset, og kilder sier det vil ta uker å reparere skadene. Oljeprisene spratt straks opp ti prosent.

Nå har Trump truet med krig tidligere. For to år siden truet han Nord-Korea med «ild og vrede», det som ble forstått som en trussel om et kjernefysisk angrep. Siden har han som kjent «blitt forelsket» - som han sa det - i den nordkoreanske diktatoren Kim Jong-un, og de to har møtt hverandre tre ganger. Og mandag ble det også kjent at Kim har invitert Trump hjem til seg, i Pyongyang.

Men det er enda farligere nå enn da Trump truet Kim med kjernefysisk angrep. Grunnen er at det nå har gått nesten tre år siden Donald Trump ble valgt til USAs president, og det er bare litt mer enn et år til neste valg. For to år siden hadde Trump - som i sitt selvbilde er kongen av avtaler - god tid til å skrive historie som presidenten som hadde fått til noe. Nå er det snart bare ett år igjen til å bevise det Trump mener er hans overlegne egenskaper for verden.

For så langt har Trump bare vist sine slette egenskaper. Han har sjenerøst stilt til skue for all verden sitt raseri, sin grenseløse forfengelighet, sin åpenbare smålighet, sin tilsynelatende endeløse egoisme og ansvarsløshet, sine åpenbare løgner og selvmotsigelser, og sin totale uberegnelighet.

Og president Trump er nå en presset mann, både av harde utenrikspolitiske kriser som han selv har skapt, slik tilfellet er i Iran, og etter alt å dømme av sine egne demoner. For Trumps atferd har blitt stadig mer urovekkende etter hver ny krise han har skapt, og etter hver ny medarbeider han har sparket. Derfor er krisa etter bombingen av oljeinstallasjonene i Saudi-Arabia ekstra farlig.

KONFLIKT: Lørdag ble Saudi-Arabias viktigste oljefelt angrepet. Like etter startet beskyldningene mot Iran å komme. Video: AP. Reporter: Kristoffer Løkås Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media