Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- En LP-plate skal behandles som en bibel

Forfatter Lars Saabye Christensen stiller krav til «Beatles»-skuespillere.

Skal finne gutta: «Kon-Tiki»-regissørene Joachim Rønning og Espen Sandberg er på jakt etter fire gutter til hovedrollene i «Beatles». Lars Saabye Christensen skal hjelpe til i utvelgelsesprosessen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
Skal finne gutta: «Kon-Tiki»-regissørene Joachim Rønning og Espen Sandberg er på jakt etter fire gutter til hovedrollene i «Beatles». Lars Saabye Christensen skal hjelpe til i utvelgelsesprosessen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det viktigste er at de alle fire må ha en viss musikalitet, i ordets videste forstand, og en autentisk naturlig åpenhet som jo er typisk for gutter i den alderen. Som et trekkpapir for hele verden, sier forfatter Lars Saabye Christensen til Dagbladet.

Christensens gjennombruddsroman «Beatles» fra 1984 er en av de virkelig store oppvekstromanene i norsk litteraturhistorie, og nå er det bare et par måneder før filmatiseringa tar til. «Max Manus» -og «Kon Tiki»-regissørene Espen Sandberg og Joachim Rønning skal stå for regien av filmen.

Ledige hovedroller Men til tross for at rundt 2000 gutter har vært på audition, har ennå ikke produksjonsteamet bestemt seg for hvem som skal fylle hovedrollene som de fire gutta Kim, Ola, Seb og Gunnar. Denne helga avholdes det en siste åpen auditionrunde i Oslo, der hvem som helst kan prøve seg.

Fordi handlingen i «Beatles» foregår på 60- og 70-tallet, er det en del ting de unge skuespillerne må lære, og også avlæres med før filminnspillinga begynner i starten av juli.

Vinylkurs - Det er for eksempel viktig at de ikke griper i lommene etter mobilen hvis de hører plinget fra en trikk. Og etter min mening må de få grundig kursing i hvordan man setter på en LP-plate og behandler en platespiller. Det er små detaljer et kyndig publikum avslører. En vinylplate skal behandles som en flat og rund bibel, sier Christensen.

- Melder du deg på som lærer?

- I et vinylkurs? Ja, jeg tror det. Jeg melder meg som foreleser i LP hovedfag.

Musikken til «The Beatles» er helt sentral i Christensens roman, men det er ytterst sjelden at de gjenværende bandmedlemmene Paul McCartney og Ringo Star, samt familiene til John Lennon og George Harrison, lar noen bruke musikken.

For denne filmen gjorde de derimot et unntak.

- Enormt ansvar - Jeg personlig synes det er helt fantastisk. Beatles-musikken er verdens mest beskyttede varemerke, og det sier en god del både om ambisjonene og gjennomføringsevnen i denne filmproduksjonen. Men musikkrettighetene gir også et enormt ansvar. Den gaven må brukes på ypperste måte, så man er virkelig nødt til å gi jernet, sier forfatteren.

Han legger ikke skjul på at han er spent på hva den Oscar-nominerte regiduoen får ut av boka.

- Det er jeg selvfølgelig. Jeg sitter på sidelinja og følger med, og kommer nok til å fungere som en gammel rådgiver. Jeg vet jo ganske mye om karakterene og tiden og miljøet der handlingen foregår. Jeg liker den ambisiøse innstillingen til Rønning og Sandberg, og tror de kan gjøre noe bra med dette prosjektet, sier han.

Bistår i castinga Da karakterene i filmen er i midten av tenårene, blir det ikke mulig for produsentene å få tak i erfarne skuespillere til de fire hovedrollene.

Ifølge produsent Jørgen Storm Rosenberg spiller det heller ingen rolle om man har skuespillererfaring fra før.

Saabye Christensen forteller at han kommer til å bistå i castingprosessen når det begynner å nærme seg den endelige beslutningen, men selv om han har klart for seg hvem roman-karakterene er, vil han ikke la det styre hvem han mener bør få rollene.

- For å si det litt banalt: Når du leser en roman av en viss kvalitet danner du deg bilder av karakterer og miljø, og det gjør jeg også når jeg skriver. Men de bildene finnes ikke i virkeligheten, og er forskjellige fra person til person. Det vi leter etter er noen som kan lage sin egen troverdige Kim Karlsen, sin egen Ola, Gunnar og Seb.

Lars Saabye Christensen om gutta i «Beatles»
Kim (Paul McCartney):
- Kim er den som forteller sin og guttas historie, og selvfølgelig en helt sentral rolle. Han er kanskje den mest sårbare av gutta, og den som er mest avhengig av vennskapet. Han prøver å finne sin rolle i verden og i vennskapet, og det er en vanskelig prosess.

Ola (Ringo Starr): - Det går kanskje an å kalle ham for klovnen i gjengen, men da i ordets aller beste forstand. Han er godtroende, og dermed veldig utsatt, samtidig er det han som har den forløsende humoren som kan redde de fleste situasjoner. Ola er Ringo, og alle vet at uten trommisen så går det ikke.

Seb (George Harrison): - Han er nok den mest opposisjonelle av gutta. Det er litt vanskelig å beskrive, men han er den av dem som har den største evnen til å gi faen på en skikkelig stilig måte.

Gunnar (John Lennon):
- Gunnar er en mer realistisk type. Jeg kunne sagt den voksne av dem, men jeg liker ikke helt det ordet. Han er en bevisst type, og selvsikker på sin måte.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!