Anmeldelse: «Lykkelige Lazzaro»

En magisk historie om uskyld og grusomhet

Ulver, slaver og helgener i vakker italiensk film.

MAGISK: Skuespilleren Adriano Tardiolo har en nesten engleaktig aura som det gode mennesket Lazzaro som befinner seg nederst på rangstigen. Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

FILM: Er Lazzaro en engel? Er han for god til å være sann? Den italienske filmen «Lykkelige Lazzaro» er tvers igjennom underlig, av og til vidunderlig. Den er drømmeaktig som et eventyr, samtidig grusom i sin rå realisme.

Alice Rohrwacher, som har ansvar for både manus og regi, ivaretar trofast arven fra de italienske neorealistene. Mot slutten av historien aner vi inspirasjonen fra de latinamerikanske magiske realistene. Hun tar rikelig for seg av bibelske skikkelser, helgenbilder, lokale legender og folklore. Blandingen er blitt noe helt egenartet. Hun ble da også belønnet med prisen for beste filmmanus under siste Cannes-festival.

Nederst på stigen

I det som ved første øyekast ser ut som idyllisk landsby ved navn Inviolata (ufordervet) i et øde italiensk fjellandskap, bor unge Lazzaro (Adriano Tardiolo) sammen med en gruppe primitive bønder på en tobakkplantasje. Lazzaro er tilsynelatende nederst på rangstigen; alle kommanderer ham - til å sitte ulvevakt, passe høner og sauer, til å laste opp de tyngste børene, til å bære en gammel bestemor i hus. Lazzaro er det gode mennesket; han gjør alt det andre ber ham om.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer