Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

En mann blir funnet død i sin leilighet med hele kjønnsorganet fjernet

Forrykende thriller fra operasangeren Øystein Wiik.

OPERASANGER OG KRIMFORFATTER: Øystein Wiik. Foto: Anders Grønneberg
OPERASANGER OG KRIMFORFATTER: Øystein Wiik. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

ANMELDELSE: Øystein Wiik har funnet sin hylle i norsk krim. Tom Hartmann er lidenskapelig operaelsker, og operaens pompøse og grandiose dramaturgi kjennetegner også Wiiks romaner. Det er ingenting hverdagslig over dem, snarere tvert i mot. Appellen ligger i det absolutte fraværet av realisme.  

Sjørøverne Hartmann befinner seg denne gangen på en norsk oljetanker ved Afrikas Horn. Han er en gammel bekjent av rederfamilien som eier skipet, og blir tilbudt en gratis tur.

Hartmann planlegger å benytte tida på skipet til å skrive sin første roman, men han blir forstyrret i skrivingen. Oljetankeren blir nemlig kapret av en gruppe somaliske pirater, ledet av en mystisk guru kalt Den Tildekkede.

Kapteinen og mannskapet blir tatt til fange, men Hartmann klarer selvsagt å gjemme seg. Dermed ser det ut til at han alene må stoppe piratene og deres svært utspekulerte plan.

Patriarken Mens Hartmann tumler rundt på den kaprede oljetankeren etterforsker hans ekskone Cathrine Price det brutale drapet på eieren av rederiet, den beryktede Hermann Nordahl.

Nordahl blir funnet død i sin leilighet på Frogner, ille tilredt, som det heter, og med hele kjønnsorganet fjernet.

Etterhvert avdekkes mørke hemmeligheter og skjulte sammenhenger i den skakkjørte rederfamilien hvis medlemmer alle har lidd under den avdøde patriarkens tyranniske styresett. «Hvit panter» er god underholdning fra begynnelse til slutt. Øystein Wiik har gjort en grundig jobb med det svært komplekse plottet. Han skriver sikkert og effektivt og mestrer kunsten å drive fram spenning i teksten.

image: En mann blir funnet død i sin leilighet med hele kjønnsorganet fjernet

Selv om begivenhetene og omgivelsene de utspiller seg i er voldsomt dramatiske klarer han dessuten å komme ganske tett på de mange karakterene. Hatten av for det.

Anmeldelsen sto på trykk i Dagbladet 28.10.2012.