En mann og hans gitar

Tom McRae prøver å fortelle oss noe om hva som er viktig i livet ved å lage underfundige tekster og melankolsk musikk.

Den selvtitulerte debutplata til Tom McRae kom ut i fjor og i hele Europa roste anmelderne ham opp i skyene. I samme slengen sammenliknet de ham med alt fra Paul Simon til Bob Dylan, Nick Drake, Jeff Buckley, Tim Hardin, Ryan Adams og Elliott Smith.

En ting er sikkert og det er at McRae lager musikk som ligger nær visesang. Stemningen er lavmælt, instrumenteringen er enkel og melodiene grenser til det dystre. Mange har inkludert ham i den «akustiske bølgen» med norske Kings Of Convenience i spissen. Tittelen på plata deres regnes som bevegelsens slagord: «Quiet Is The New Loud».

At han er en del av denne bølgen er ikke McRae så sikker på selv. Til Dagbladets Anders Grønneberg sa han: «Jeg kjenner ikke til noen akustisk bevegelse. En bølge oppstår og forsvinner etter seks måneder. Akustisk musikk og singer/songwriter-sjangeren har alltid eksistert».

McRaes tekster er ærlige og direkte, det ligger verdensanskuelse og meninger bak dem. Det personlige og snertne ved sangene virker ekte og er kanskje en befriende motsats til mye annet på musikkscenen i dag? I tillegg er McRaes stemme hjerteskjærende stemningsfull.

Du kan vente deg en intens konsertopplevelse med sanger fra et av de beste albumene som kom i fjor. «En knalldebut!», som Dagbladets anmelder skreiv. Arrangementet er en del av Ole Blues-festivalen i Bergen.

For å lese mer om Tom McRae kan du se på hjemmesidene hans og plateselskapet BMGs sider.