GUBBEFIENDTLIG: «Sondre Lerche (avbildet) synes det er greit å stemple grupper av befolkningen utelukkende basert på ett kriterium, i dette tilfellet alder», skriver Selvik og Skjeklesæther. Foto: NTB Scanpix
GUBBEFIENDTLIG: «Sondre Lerche (avbildet) synes det er greit å stemple grupper av befolkningen utelukkende basert på ett kriterium, i dette tilfellet alder», skriver Selvik og Skjeklesæther. Foto: NTB Scanpix Vis mer

En mann ved navn Lerche

Lerches utfall synes å være utløst av det faktum at popartisten selv nå har nådd den forsmedelige alderen av 31

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I sin nye helgesatsing, «Helgeavisa», reklamerer Dagbladet med at de vil bringe, sitat, «Store penner om store personligheter og fenomener». På premierelørdagen for satsingen, lørdag 5. april (krever Pluss-abonnement), slapp avisa til popartisten Sondre Lerche. Lerches penn, altså størrelse Large, gav seg i kast med fenomenet «Gubber», gubbenes generelle elendighet og spesifikt, gubbenes mangelfulle musikkforståelse. Lerche har hisset seg spesielt opp over platelistene som et par ganger i året presenteres i Dagens Næringsliv. Han tok for seg den siste lista, som ble publisert før jul, «Tidenes 100 beste debutalbum». Lerche skriver: «Lista var satt sammen av hvitsnipphobbyrocker Thorstein Selvik og hans undersåtter, og ga tilløp til festlig debatt.»

Aller først, vi har absolutt ingen ting imot festlig debatt, tvert imot, det er en av de viktigste målsettingene med vår listeføring. Helt forutsigelig var det noen som var uenig i vårt utvalg av de beste debutplatene, folk som synes det var irriterende at vi ikke hadde valgt flere debutplater fra de siste årene. Vårt enkle svar var at det er vanskeligere å gjøre slike bedømmelser jo nærmere vi beveger oss nåtiden. I sin kronikk sier Sondre Lerche seg selv enig i nettopp det, merkelig nok, etter han tidligere i artikkelen har beskyldt vår liste for følgende: «vår nære fortid og samtid ikke virket særlig godt eller innsiktsfullt representert.» Men, vi gjentar, vi lever helt godt med all mulig uenighet.

FØLG DAGBLADET MENINGER PÅ TWITTER OG FACEBOOK

Sondre Lerches usedvanlig rørete og fordomsfulle kronikk mener vi likevel det er grunn til å ta til motmæle mot. Lerches utfall synes å være utløst av det faktum at popartisten selv nå har nådd den forsmedelige alderen av 31. («Men noen gammel gubbe skal jeg faen ikke bli.») Fundamentet for Lerches mange underlige, selvmotsigende, og i noen tilfeller beint frem foraktfulle utsagn, synes å være troen på en slags moralsk livsbue, der man bygger menneskelig moralsk status opp mot slutten av tyveårene, for så å måtte tilbringe resten av livet i en stadig brattere moralsk nedoverbakke. På et eller annet tidspunkt passerer du grensen til «Gubbe» og da er det definitivt kjørt.

Lerche sier blant annet: «Voksne selverklærte musikkelskere gjør aldri lurt i å prøve å late som om de følger med» og «Enda verre er det med gubber som ennå ikke har skjønt at respekt fra unge ikke kan kreves, men må fortjenes. Gamle gubber burde i stedet lære av ungdommen, som iskaldt overser alt de ikke er interessert i.» Til det er det i grunn bare å si at vi er lettet over at vi ikke gjør oss fortjent til Lerches respekt, og at vi i vår alderdom er innstilt på å lære av alle som har noe vettugt å komme med.

Det sentrale er at Sondre Lerche synes det er greit å stemple grupper av befolkningen utelukkende basert på ett kriterium, i dette tilfellet alder. Det burde bekymre alle, unge og gamle, at en mann som gjør seg til talsmann for nettopp ungdommen, forfekter denne typen gruppefordømming. Sondre Lerche setter seg til doms over oss, og våre listemakervenner, som i alder strekker seg fra 25 til 63, uten å ha noen som helst reell kunnskap om hva som er våre musikalske interesser.

Helt til slutt, et sitat fra den svenske musikkjournalisten Lennart Persson (1951-2009), en av de klokeste og mest kunnskapsrike musikkviterne i moderne tid i Skandinavia. En mann som utvilsomt ville ha falt i Sondre Lerches gubbe-kategori.

- All musikk som du ikke har hørt før, er ny for deg. Uansett om den er spilt inn på 30-tallet, 70-tallet eller i forrige uke.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer