MÅTTE VELGE: «Jeg vil ikke reke rundt alene i konfliktområder resten av livet», skrev Åshild Eidem på Facebook. Derfor søkte hun ikke korrespondentjobben i Aftenposten. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
MÅTTE VELGE: «Jeg vil ikke reke rundt alene i konfliktområder resten av livet», skrev Åshild Eidem på Facebook. Derfor søkte hun ikke korrespondentjobben i Aftenposten. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

- En mannlig journalist kan få barn når han er 50. Det kan ikke jeg

Journalist og forfatter Åshild Eidem ber norske medier gi yngre kvinner mer ansvar. - Jobbgjennombruddet sammenfaller for ofte med årene mange vil stifte familie.

(Dagbladet): Aftenposten ansatte nylig Silje Rønning Kampesæter (27) som sin nye Midtøsten-korrespondent.

På Facebook ønsket forfatter og journalist Åshild Eidem Kampesæter (32) lykke til, og forklarte samtidig hvorfor hun ikke søkte den ettertraktede stillinga:

«Jeg søkte ikke på denne jobben. Jeg vil ikke reke rundt alene i konfliktområder resten av livet. Det er stor forskjell på å reise noen uker til Midtøsten innimellom, og å bosette seg alene i et konfliktområde for flere år. [...] For fire år siden ofret jeg selv et fantastisk forhold for å skrive bok fra en krigssone. Det vil jeg ikke gjøre igjen».

Tøffe valg Eidem, som selv har bodd i Midtøsten flere år blant annet for å skrive bok om Gaza, sier det er problematisk at kvinnelige journalister ofte må velge mellom spennende oppdrag og familieliv.

- Vi bruker 20- og 30-åra på å opparbeide oss erfaring og bli flinke i jobben vår. Når vi skal kapitalisere på dette og muligheten for et utenlandsopphold kommer, kanskje midtveis i 30-åra, sammenfaller det ofte med årene mange vil stifte familie. Vi ønsker vel å gi kvinner samme mulighet som menn i yrkeslivet, da må unge kvinner gis ansvar tidligere, sier Eidem til Dagbladet.

Eidem understreker at hennes forfattergjerning var avgjørende da hun lot være å søke stillinga i Aftenposten.

Valg menn slipper Hun ber samtidig landets nyhetsredaksjoner bli flinkere til å gi kvinnelige journalister ansvar i ung alder slik at familieliv og karriere ikke kolliderer like ofte. 

- Norske nyhetsredaksjoner kan bli bedre på dette - tørre satse på yngre kvinner. Av rent biologiske årsaker må kvinner som vil ha barn ta valget tidligere enn menn. En mannlig utenriksjournalist kan bli pappa for første gang i en alder av 50. Det kan ikke jeg, sier Eidem.

Silje Rønning Kampesæter innrømmer overfor Dagbladet at familieliv og korrespondentdrømmen kan være vanskelig å fusjonere.

- Det er noe man tenker på når en nærmer seg en viss alder. Men i min livssituasjon så var ikke barn, bil og hund et alternativ uansett. Men det er klart at det kunne vært annerledes om jeg var i annen situasjon, og det er klart at kvinner må ta avgjørelser som menn slipper, sier Aftenpostens ferske Midtøsten-korrespondent.

- Men det er et valg. Ingen tvinger deg inn i dette yrket og jeg tar det som det kommer. Selv om det er dårlige spådommer om mitt familieliv akkurat nå, så har jeg pleid å få til de tingene jeg har satt som mål tidligere, og ønsker jeg familie en gang skal nok det gå fint, legger hun til.

NRK: - Tøffere jobb for kvinner Utenrikssjef i NRK Knut Magnus Berge sier utenriksjobbing er krevende.

- Korrespondentlivet krever mye, og med nye krav til produksjon på flere plattformer blir det stadig mer krevende. Det er vanskelig å planlegge hverdagen sin. Vi har nettopp hatt møte med våre korrespondenter og satt i verk tiltak for å legge bedre til rette for privatlivet deres, sier han.

NRK har for første gang i kringkasterens historie flere kvinner enn menn utstasjonert. De to siste på korrespondentlista er Guri Norstrøm (32) og Kristin Solberg (33) i henholdsvis Berlin og Instanbul.

Det er også småbarnsforeldre blant NRKs profilerte korrespondenter — av begge kjønn. Berge vedgår likevel at livsstilen kan være tøffere for kvinner enn for menn. 

- Jeg ser ikke bort ifra at det er mer krevende for kvinner å være ute, spesielt i en småbarnsfase, men det avgjørende er at en har en fleksibel partner, uansett kjønn. Jeg kan heller ikke utelukke at enkelte kvinner lar være å søke stillingene. Men søkerlistene våre har en grei fordeling mellom kvinner og menn, og de to siste vi sendte ut er kvinner nettopp i den alderen det her er snakk om, sier Berge.

TV 2: - Vi gir unge kvinner sjansen TV 2 har ikke journalister permanent stasjonert i utlandet, men utenriksreporter Fredrik Græsvik innrømmet overfor Dagbladet mandag at reporterjobben i TV 2 har gått hardt ut over familielivet.

- Vi er veldig opptatt av å få fram nye kvinner, og det handler mye om å tilrettelegge best mulig. Min erfaring er at både kvinner og menn er klar for å reise og jobbe når småbarnsfasen er over, sier Aslaug Henriksen, utenrikssjef i TV 2.

Henriksen understreker at hennes kanal ønsker å gi unge kvinner ansvar, men av journalistiske ikke biologiske, årsaker. 

- Jeg er alltid for å løfte frem kvinnelige kolleger. Vi har ingen faste korrespondenter derfor er det lettere å fordele reisene til risikoområder utover redaksjonen, legger hun til.

FORSTÅR EIDEM: Knut Magnus Berge understreker at NRK har flere kvinner enn menn på korrespondentlista. 
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
FORSTÅR EIDEM: Knut Magnus Berge understreker at NRK har flere kvinner enn menn på korrespondentlista. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer