HACKET: To tv-sendinger ble kapret på kvelden søndag 22. november 1987. Ingen har klart å finne ut hvem som skjulte seg bak Max Headroom-kostymet til personen som dukket opp i tv-skjermen til folk i Chicago-distriktet i USA. Video: Creative Commons / Wikimedia Commons Vis mer

Mysterium på tv-skjermen

En maskert mann kapret tv-sendingene. Ingen har klart å finne ut hvem som sto bak

Etter 30 år er mysteriet ennå ikke oppklart.

(Dagbladet): Det er over 30 år siden, men det som skjedde på kvelden 22. november 1987 står fremdeles som et av de merkeligste mysteriene i tv-historien.

Det er søndags kveld. På Channel 9 er det «Nine O'Clock News» som ruller og går på skjermen. Mens folk i Chicago-området i USA forventer å se det populære sportsankeret Dan Roan lese opp kveldens sportshøydepunkt, skjer det noe uventet.

Skjermen går i svart. Det blir helt stille i noen sekunder.

Så brytes stillheten av en øredøvende blanding av radiostøy, og noe som minner om en motorsag som sager gjennom metall.

Mystisk figur

Når bildet kommer tilbake, er det ikke lenger Dan Roan som står i bilderamma, men en mystisk figur kledd ut som Max Headroom – en tv-figur som var kjent på 80-tallet.

Mens kameraet svinger fram og tilbake, gynger den mystiske figuren fram og tilbake uten å si et eneste ord. Det hele varer i noen sekunder, før tv-bildet igjen blir svart, og Dan Roan dukker opp på skjermen igjen.

- Vel, du lurer kanskje på hva som skjedde der? Det gjør jeg også, sier han, tydelig satt ut av hele situasjonen.

Håner pressen

Få timer seinere skjer det igjen, på en annen kanal. Mens den populære tv-serien Dr. Who ruller og går, bryter den samme figuren inn igjen - og i ett minutt og 32 sekunder har han full kontroll over tv-kanalens sending.

Denne gangen kan man høre ham både nynne, humre, skrike og snakke, selv om det er både usammenhengende og utydelig. Blant annet håner han Coca-Cola, og avisa Chicago Tribune, som er moderavisa til tv-kanalen han hacket tidligere på kvelden.

Han navngir også en journalist ved navn Chuck Swirsky, og sier at han er «bedre enn ham», før han kaller ham en «freaking liberal».

Til slutt drar han ned buksene og blotter baken, mens han blir dasket gjentatte ganger med en fluesmekke av en kompanjong.

- Blitt en kultbevegelse

I et intervju med nettstedet Motherboard har journalisten Chuck Swirsky sagt at han ikke forstår hvorfor akkurat hans navn ble nevnt. Han forteller at han ikke så sendingen selv, men at han ble ringt ned av familie og venner i etterkant.

- Selv i dag forstår jeg ikke hvorfor de brukte navnet mitt. Selv om jeg er et sportsanker, så holder jeg en lav profil. Det er ikke akkurat sånn at jeg har sterke meninger om politikk, sier han i intervjuet.

- Og det som har skjedd nå er at hendelsen har blitt en hel kultbevegelse. Folk som møter meg, sier ofte: «Hei, er du han fyren fra Max Headroom-greia?», sier Swirsky videre.

Aldri funnet kaprerne

USAs føderale kommunikasjonsmyndigheter (Federal Communication Commision) har aldri klart å finne ut hva som var årsaken til hackingen, eller hvem som sto bak udåden.

Dan Roan, som ledet sportssendingen når tv-kanalen ble kapret, forteller at han blir kontaktet fire til fem ganger i året av folk som interesserer seg for klippet. Selv sier han at han ikke aner hvem det kan ha vært.

- Men skal jeg gjette, tror jeg det var et par nerder som gjorde det, og deretter gikk under jorda så fort de kunne. For FCC var ikke noen du tullet med på den tida, sier han til Motherboard.

- VI SKAL SABOTERE TRUMP: I denne videoen langer Anonymous ut mot Donald Trump, og varsler full krig mot Trumps valgkampanje. Video: Anonymous Vis mer Vis mer