LEDER

Barnvoldutvalget med sjokkfunn

En massiv systemsvikt bidro til grov vold og overgrep mot barn

Dagbladet mener: Utvalget skal ha ros for å ha kommet med klar tale og radikale forslag.

SVIK MOT BARNA: Utvalgsleder Ann-Kristin Olsen overleverte denne uka NOU-rapport om tiltak mot barnevold. Det er sterk lesning. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
SVIK MOT BARNA: Utvalgsleder Ann-Kristin Olsen overleverte denne uka NOU-rapport om tiltak mot barnevold. Det er sterk lesning. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Grov vold, seksuelle overgrep og omsorgssvikt mot barn har fått pågå i lengre tid som følge av en massiv systemsvikt. Dette er den brutale konklusjonen til det regjeringsoppnevnte Barnevoldsutvalget. Utvalgets leder, Ann-Kristin Olsen, kaller det et svik mot barna. Det er riktig å bruke så sterke ord. Det offentlige har et særlig ansvar for å beskytte barn mot voksnes overgrep, enten det skjer i familien eller på andre arenaer. Utvalgets funn viser at systemsvikten har fått fatale konsekvenser.

Hensynet til barnas beste kan i noen tilfeller komme i konflikt med viktige rettsprinsipper, taushetsplikten og andre regler vi setter høyt. Utvalget skal ha ros for at man ikke har veket unna slike problemstillinger og våget å komme med radikale forslag som vil skape debatt. Allerede har jurister avvist enkelte forslag som i strid med grunnleggende prinsipper, slik som forslaget om å tillate varsling av personer dømt for seksuelle overgrep mot barn. Det vil i praksis kunne innebære dobbelt straff. Det er også riktig å påpeke at endringene ikke vil berøre bare dette feltet, men hele strafferetten. Vi vil likevel oppfordre jurister og andre fagmiljøer til å vente med å avsi en bastant dom.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer