DEBATT

Ulikhet:

En melding til norske kapitalister

I USA samler velstående seg om et opprop om et mer omfordelende skattesystem. Se til Amerika, rikfolk!

Bør bidra mer: Spaltisten mener norske kapitalister bør bidra med mer til fellesskapet. Her er Stein Erik Hagen på NHOs årskonferanse, 2019 Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Bør bidra mer: Spaltisten mener norske kapitalister bør bidra med mer til fellesskapet. Her er Stein Erik Hagen på NHOs årskonferanse, 2019 Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

«USA har et moralsk, etisk og økonomisk ansvar for å skattlegge vår velstand mer. Økt skatt på formue kan hjelpe oss å møte klimakrisen, forbedre økonomien, forbedre folkehelsen, skape like muligheter og styrke våre demokratiske friheter».

Det høres kanskje ut som et sitat fra et parti eller politiker dypt inne på venstresiden. Det er det ikke. Oppfordringen kommer nemlig fra en gruppe amerikanske milliardærer, deriblant finansmannen George Soros og medgründer av Facebook, Chris Hughes – i forbindelse med at ulikhet seiler opp til å bli en av de viktigste sakene foran presidentvalget i 2020.

Som i de fleste vestlige land har ulikheten mellom dem som har mye og dem som har lite, økt i USA de siste 40 årene. Den rikeste promillen amerikanere eier i dag om lag en femtedel av formuen, like mye som 90 prosent av befolkningen.

Så urovekkende har utviklingen vært at ulikhet har seilt opp som et av de viktigste temaene også for aktører som OECD, Verdensbanken, IMF og til og med kredittvurderingsselskapet Standard and Poors – og nå altså også et knippe av USAs rikeste.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer