LEDER

Black Box Teater politianmeldt

En meningsløs innskrenking av ytringsfriheten

Dagbladet mener: Hvis de mektigste ikke tåler å bli pirket borti av en gruppe frilansskuespillere uten å true med sanksjoner, bør de ransake sine liberale instinkter.

FILMET: Justisminister Tor Mikkel Waras samboer har politianmeldt en teaterforestilling. Dagbladet mener det er en urimelig og urovekkende reaksjon. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
FILMET: Justisminister Tor Mikkel Waras samboer har politianmeldt en teaterforestilling. Dagbladet mener det er en urimelig og urovekkende reaksjon. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Black Box Teater er anmeldt for å ha filmet justisminister Tor Mikkel Waras hus og vist filmkuttet i forestillingen «Ways of seeing». Forestillingen knyttet norsk innvandrings- og overvåkingspolitikk til rasisme, og viste husene til flere kjente samfunnstopper, blant andre Nato-sjef Jens Stoltenberg og investor Stein Erik Hagen. Det er justisministerens samboer, Laila Anita Bertheussen, som har gått til anmeldelse for krenkelse av privatlivets fred, hensynsløs atferd og ulovlig bruk av fast eiendom.

Den politiske satiren, som i noen få dager i november ble vist på Black Box Teater for et begrenset publikum, utløste massiv sjikane og trusler etter et innlegg fra Bertheussen i landets største avis, VG. Hun følte seg «invadert» og hevdet blant annet at det var filmet på privat grunn og inn av vinduer. Begge deler er tilbakevist. Kort etter ble parets hus nedtagget med hakekors og Waras bil forsøkt antent. Angrepet er ettertrykkelig fordømt fra alle hold, også fra teatrets side.

Likevel forsøkes det å skape en årsakssammenheng mellom forestillingen og angrepet for å rettferdiggjøre sterke reaksjoner og sanksjoner. Det er en meningsløs innstramning av ytringsfriheten. Mens skuespillerne på scenen bruker kunstens virkemidler til å kritisere makthavere, er angrepet på justisministerens bolig en straffbar handling. Det ene bør anmeldes i avisene, det andre til politiet. De færreste som deltar i debatten har sett forestillingen, fremgår det tydelig av den urimelige opphisselsen. Dagbladets teateranmelder Lillian Bikset beskriver hva som faktisk ble vist på scenen: «I teaterforestillingen er fasader filmet, men ikke ett menneske er vist på film. Adresser oppgis ikke, selv når de er tilgjengelige gjennom Gule Sider og i postens offentlige register.»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer