Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

En menneskelig Gaza-stripe

Natacha Atlas er divaen som får et vestlig publikum til å høre på arabisk musikk. - Men handlingene som ble utført 11. september gjør at det er vanskeligere enn noen gang å nå ut med arabisk kultur i Vesten, sier Atlas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Atlas, som er hovedattraksjonen på denne ukas Verden i Norden-festival i Oslo, er bedrøvet over konsekvensene av terrorhøsten.

- Jeg forsøker å være en positiv representant for den arabisk-muslimske kulturen i Vesten. Det har tatt mange, mange år å få arabisk musikk akseptert i Europa. Men nå er det som om vi må ta tre skritt tilbake. Terroristene har gjort det tøft for meg. De som utførte terrorhandlingene i USA gjorde definitivt ikke oss arabere noen tjeneste, sier Atlas oppgitt.

Perfekt for rasister

Atlas (37) har engelsk mor og egyptisk far. Hun har jødiske røtter på farssiden, men det er oppveksten i Brussels arabiske kvarter og hennes arabiske blod som har preget henne mest.

Atlas beskriver gjerne seg selv som «en menneskelig Gaza-stripe».

- Du vet, sier hun, uvillig til å slippe 11. september-temaet sånn med en gang. - Dette er en perfekt periode for rasister og reaksjonære krefter. Osama bin Laden, eller hvem det nå var som angrep USA, gjorde oss slett ikke noen tjeneste. Nå får alle arabere og muslimer i Vesten mistenksomme blikk rettet mot seg, sier hun harm.

Kontroversielt blod

I gruppa Transglobal Underground brakte 37-åringen arabisk sangtradisjon fra Nord-Afrika inn i vestlig dansemusikk.

Gruppas «Dream Of 100 Nations» (1993) ble en yndling i engelsk musikkpresse. På solodebuten «Diaspora» presenterte hun arabisk musikk med utgangspunkt i Londons klubbscene. Hennes fjerde soloalbum, som kom i vår, er spilt inn i Kairo.

- Jeg tilbrakte et år sammen med venner og slektninger i Kairo for å spille inn den plata. Det er litt rart, fordi jeg har hatt problemer med å få gitt ut platene mine i Egypt. Årsaken er at det har versert en del rykter om at jeg opprinnelig er israeler. Jeg måtte bevise at jeg er araber og muslim. Ryktene startet fordi jeg har jødisk blod fra min bestefar. Det er slike ting man helst bør holde kjeft om i Midtøsten.

Satte en stopper

I dag har hun base i multietniske London sammen med sin syriske musikerektemann.

- I musikk finnes det ingen grenser, men politisk nonsens skaper ofte problemer. Jeg skulle synge med en jødisk gruppe i London, men den israelske ambassaden, som var medarrangør, satte en stopper fordi jeg er araber.

Hun mener Israels behandling av palestinere er en viktig årsak til det som skjedde 11. september:

- Israel må ta deler av ansvaret for terrorangrepet. Det er jeg ikke redd for å si.

Natacha Atlas

  • Født i Belgia i 1964.
  • Har vært en av de fremste ambassadørene for arabisk kultur det siste tiåret.
  • Var den første som sang på arabisk på «Top of the Pops».
  • Laget fem album sammen med «etnotekno»-bandet Transglobal Underground fram til 1998. «Dream Of 100 Nations» (1993) regnes som det beste.
  • Har utgitt fire soloalbum: «Diaspora» (1995), «Halim» (1997), «Gedida» (1999) og «Ayeshteni» (2001).

<B>GRENSELØSE ATLAS:</B> - Jeg vil bringe den arabiske sangtradisjonen til Vesten. Jeg ønsker å være en grenseløs artist, sier Natacha Atlas til Dagbladet.
Hele Norges coronakart