Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

En merkelig agenda

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAMSUN-SENTERET: Harald Flor, Dagbladets kunstkritiker, har en merkelig agenda når han 25 oktober går til angrep på meg med kanoner. Hans mangeårige felttog mot undertegnede er legendarisk. Hva som ligger bak, er meg en gåte. Langt verre er det at han bagatelliserer viktige punkt når det gjelder diskusjonen om Hamsun-senteret på Hamarøy i Nordland: Det ene er lokaliseringen. For Flor er Hamarøy en liten avstikker fra E6 på 15 km. Den vil \'neppe virke avskrekkende\'. For meg er dette et hovedankepunkt når det gjelder hele prosjektet. Hamarøy er nemlig 3 ½ times kjøring fra nærmeste by. Enten du kommer nordfra eller sørfra. Turiststrømmen går ikke til disse trakter. Den går med hurtigruta og gjennom Lofoten. Derfor går det an å drive store turistmål der. Slike som Vikingmuseet i Borg, eller Lofotens hus/Galleri Harr som Flor behendig unnlater å nevne.

AT FORBINDELSEN Lofoten - Hamarøy høyst sannsynlig blir nedlagt når Lofast - Lofotvegen blir innviet om to år har gått Flor hus forbi. Hamarøy er og blir et øde sted for et så stort prosjekt. Mitt forslag om å flytte hele museet til Bodø har falt i god jord i miljøet der. Unntatt hos Fylkeskulturetaten, som står bak Hamsun-senteret. For dem er dette prestisje. I Bodø er det muligheter for å oppnå det besøkstall man har regnet med (ca. 40.000). Her er muligheter for forskningsmiljø rundt senteret via det planlagte universitet. Hamsun har stor tilknytning til Bodø helt fra sin ungdomstid. Flere av bøkene er skrevet her. Byen har gode kommunikasjoner og et slikt senter kan brukes i undervisning og som en del av det rike musikk- og kulturliv i byen.Da jeg på NRK Nordlands forespørsel uttalte meg, var denne ideen et råd til dem som har arbeidet med prosjektet i 20 år. Slik ville 80 millioner kroner få en berettigelse. Besøkstallet oppe i galleriene på Hamarøy er bare ca 3.000.

FOR AT millionene som er brukt ikke skulle gå til spille var derfor mitt forslag å flytte Hamsun-senteret på Hamarøy til Bodø. Så får Hamarøy ta vare på de Hamsunminner som er der oppe. Det har kommunen nemlig ikke gjort. Det er en skandale som kulturetaten i fylket dessverre må ta sin del av ansvaret for. At Harald Flor leter frem gulnede arkitekturdebatter fra 10 år tilbake for å sette undertegnede i et dårligst mulig lys, vitner om hans egen underlige agenda.At han også bringer frem gode kolleger som Håkon Bleken, Arve Tellefsen og Herbjørg Wassmo i debatten for å så splid, er et stivt stykke. Vi vil vel alle hedre Knut Hamsun som Nord-Norges største kunstner noensinne. At Flor er vaktbikkje for en egenrådig kulturetat i Nordland er en helt annen sak. Men det finnes altså noen nyanserte meninger om den største museumssatsingen i Nord-Norge noensinne.