En mild harselas

En monolog som har poenger nok til å appellere til dem som er opptatt av kongestoff.

BERGEN (Dagbladet): «Tiariker» er et nytt begrep Hilde Olausson lanserer i forbindelse med den monologen hun har skrevet og nå framfører selv, «Ja - jeg ER en tiariker!».

En tiariker er et menneske sykelig opptatt av dem som befinner seg under tiaraene, det vil si de kongelige.

Baronesse Åse

Hilde Olaussons figur kaller seg baronesse Åse. Gjennom en drøy foredragstime får vi høre hvordan Åse allerede fra barnsbein av forberedte seg på det liv bare hun skjønte hun var eslet til: et liv med stø kurs mot det rojale. Åses foredrag ender i en ellevill historie om hvordan hun bryter seg inn til en sovende dronning Sonja på Mågerøy, før vi skjønner at alt ikke er helt som det skal med stakkars Åse.

Monologen er en mild harselas over det de fleste av oss har et snev av: interesse for de kongeliges gjøren og laden. Men i Åses tilfelle tar det altså helt av.

Kledelig vulgær

Hilde Olausson er ingen ekvilibristisk satiriker eller spiddende dramatiker, men har poenger nok til å gjøre timen forholdsvis underholdende for dem som litt motvillig kjenner seg igjen i sansen for krystall, dekketallerkener og ukebladartikler om dem med blått blod.

I framførelsen gjør Hilde Olausson baronesse Åse kledelig vulgær, uten å miste stilen, med noen hyl og en sjargong som gikk rett hjem hos det godt voksne kvinnelige premierepublikummet.