Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

En million blanke kroner til «Brev til kongen»

Filmskaper Hisham Zaman tar hjem svenskenes store filmpris - for andre år på rad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den såkalte Dragon Award for årets beste nordiske film deles ut under filmfestivalen i Gøteborg og består - i tillegg til betydelig prestisje - av intet mindre enn en million kroner.

I dag mottok den norske filmskaperen Hisham Zaman prisen for annet år på rad. Det er første gang at en regissør får prisen to ganger. I fjor fikk han den for sin første kinofilm, «Før snøen faller», nå mottar han den for den aktuelle «Brev til kongen».

- Det viktigste for meg er hva denne prisen representerer, da den går til filmer med originale og ærlige visjoner, sier filmskaperen i en pressemelding.

Stolt og ydmyk - «Brev til Kongen» har kjempet om denne prisen blant svært mange gode filmer, og jeg er selvsagt svært stolt og ikke minst ydmyk. Det gir meg en enorm motivasjon til å fortsette å lage filmer basert på historier jeg mener det er viktig å fortelle, sier han.

For sikkerhets skyld er det tredje år på rad at millionprisen går til en norsk film. I forfjor gikk den til «Kompani Orheim».

«Brev til kongen» er filmen som følger fem svært forskjellige mennesker gjennom en dag i Oslo.

De fem har ikke annet til felles enn at de ankommer storbyen på dagstur fra et asylmottak. Historiene deres bindes sammen av den 83 år gamle Mirza, hvis ambisjon for dagen er å få overlevert kong Harald et brev.

Filmen ble skrevet og filmet på bare 35 dager, uten offentlig støtte og på et minimalt budsjett, mens regissøren gikk og ventet på at finansieringen av «Før snøen faller» skulle falle på plass.  

- Istedet for å bli frustrert bestemte jeg meg for å bruke frustrasjonen til noe kreativt, har han tidligere fortalt Dagbladet.

Magefølelsen Prisen er også en stor seier for produsent Alan Milligan og selskapet Film Farms, som ikke har laget noen langfilm før denne.

- At filmen anerkjennes i form av Dragon Awards er helt fantastisk, og et bevis på at man skal følge magefølelsen. Det Hisham har fått til med minimale budsjetter er et bevis på at han utvilsomt er en av landets beste regissører, sier Milligan.

I forbindelse med kinopremieren inviterte regissøren Dagbladets lesere før jul til å skrive ned det de ville fortalt kongen fra sine liv. De beste bidragene skal Zaman selv overlevere kongen i en audiens på Slottet. Les ett av dem her.

Filmfestivalen i Gøteborg har pågått siden 24. januar, og har blant annet gitt skandinaviske filmskapere muligheten til å pitche ideer for potensielle investorer. Blant ideene som ble luftet, er en film om Grete Waitz.

 

HEDRET: Filmskaper Hisham Zaman i Gøteborg lørdag kveld.
HEDRET: Filmskaper Hisham Zaman i Gøteborg lørdag kveld. Vis mer
Hele Norges coronakart