GRATULERER: Kjell Ola Dahl og Hisham Zaman har samarbeidet om filmen «Før snøen faller», som lørdag kveld mottok Dragon Awards-prisen i Gøteborg for Beste nordiske film.

Foto: Anders Grønneberg
GRATULERER: Kjell Ola Dahl og Hisham Zaman har samarbeidet om filmen «Før snøen faller», som lørdag kveld mottok Dragon Awards-prisen i Gøteborg for Beste nordiske film. Foto: Anders GrønnebergVis mer

En million kroner til norsk film

Dragon Awards-utdelingen i Gøteborg ga lørdag kveld prisen Beste nordiske film til regissør Hisham Zaman.

Dragon Awards-utdelingen på Gøteborg International Film Festival ga lørdag kveld «Før snøen faller» og regissør Hisham Zaman prisen på en million kroner for beste nordiske film.

Enn million svenske kroner Prissummen på en million svenske kroner gjør Dragon Award til en betydelig filmpris.

Dette er andre året på rad at en norsk film mottar denne prisen for Beste nordiske film, etter at Arild Andresens «Kompani Orheim» tok med seg millionen til Norge i fjor.

For nærmere 20 år siden fikk forfatter - og dengang lærer - Kjell Ola Dahl (55) tenåringsflyktningen Hisham Zaman (37) som elev. Det utviklet seg til et varig vennskap - og filmprosjekter.

Original og ærlig Juryen sa i sin uttalelse.

«The Dragon Award for Best Nordic Film går til en film med en original og ærlig visjon som ser forbi klisjeene. Gjennom en eksepsjonelt god rollebesetning og presist og levende foto forteller regissøren en historie som avslører tradisjonens og kulturens påvirkning, og det faktum at dette kan overvinnes gjennom naiv, ekte kjærlighet. Vinneren er Før snøen faller».

Juryen ble ledet av den iranske filmskaperen Samira Makhmalbaf. Øvrige jurymedlemmer var Manuel Alberto Claro, Thor Sigurjonsson, Andrea Östlund, Timo Malmi og Christin Berg.

Skjebnesvangre valg - «Før snøen faller» er min første spillefilm, Kjell Ola og jeg har skrevet manus sammen, sa Zaman i et intervju med Dagbladet i romjula.

- Det er en historie om en tenåringsgutt fra Nord-Irak som leter etter sin søster. Han følger en flyktningrute, og historien ender i Norge, fortalte Zaman og Dahl til Dagbladet.

 Filmen handler om ære, kjærlighet, dilemmaer og skjebnesvangre valg.

- Dette er en fantastisk start for «Før snøen faller» før turneen som starter i Bodø fredag, sier produsent Stein B. Kvae i Paradox.

Utradisjonell roadmovie Før snøen faller er Hisham Zamans etterlengtede spillefilmdebut, etter at han tidligere blant annet har laget de prisbelønte kortfilmene Bawke (2005) og novellefilmen Vinterland (2007).

Før snøen faller er en utradisjonell roadmovie om familie, kjærlighet, verdighet og ære. Siyar er eldste mann i familien. Da hans søster rømmer fra sitt eget bryllup, får han ansvaret for å finne henne og gjenopprette familiens rykte.

Tidligere Dragon Award-vinnere:
2012: Kompani Orheim (Arild Andresen)
2001: Heftig og begeistret (Knut Erik Jensen)
1997: Jakten på nyresteinen (Vibeke Idsøe)
1995: Ti kniver i hjertet (Marius Holst)
1990: En håndfull tid (Martin Asphaug)
I 2010 mottok Margreth Olins Engelen publikumsprisen under Dragon Awards, og i 2011 vant John Andreas Andersen Kodak Vision Award på 50.000 svenske kroner for foto på Kongen av Bastøy (Marius Holst).