Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

En million nordmenn har ventet på dem

De blir ikke skuffet av den siste «Himmelblå»-sesongen, tror vår anmelder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| TV-DRAMA: I kveld er gjengen fra Ylvingen tilbake. «Himmelblå» starter sin tredje sesong med åtte nye episoder om livet på den lille øya med imponerende mange gjester og tilflyttere, sterke karakterer og dramatiske hendelser.

Igjen dukker rådmannen opp - men denne gangen ikke for å legge ned skolen. Han flytter til øya.

Akkurat som med «Fleksnes» en gang for lenge siden er ikke «Himmelblå» helt norsk - den er produsert med en BBC-serie som utgangspunkt.

Men akkurat som i «Fleksnes» har man klart å lage noe genuint norsk av kjøpevaren. Dette er et øysamfunn man tror på, med karakterer akkurat eksentriske nok til å virke helt normale.

Dette er også hverdagsdrama, der menneskeskjebner møtes slik at viljer, lengsler og drømmer krysses. Resultatet gir ikke dramatikk som samler seg om ett tema, eller som bygger seg til et klimaks.

Her ruller handlingen som sterke, men trygge dønninger som bærer skikkelsene stadig videre, med ett musikktema som understreker at her går det rolig for seg og det vil ende bra til slutt.

Slike handlingsbølger gir godt rom til karakterene, og kvaliteten på serien står på skuespillernes evner til å lage tydelige og interessante karakterer, skikkelser som gjør at vi ikke fokuserer for mye på de mer konstruerte delene av plottet.

Og her lykkes NRK: Norske skuespillere holder nå et imponerende nivå, hvilket ensemblet i «Himmelblå» demonstrerer med all tydelighet. Når regien, i første episode ved Petter Næss, ivaretar den kvaliteten og scenografien simpelthen er naturlig praktfull, blir resultatet et vellykket, bredt og folkelig TV-drama.

Skikkelsene kan både engasjere og røre oss, en riktig dosering humor gjør at følelsene og skikkelsene nesten hele veien unnslipper melodramaets farer.

Og Kim, er han virkelig død? Vi får se. Men jeg ville ikke veddet på det.

Anmeldelsen er basert på de tre første episodene.
 

TILBAKE: Over en million nordmenn har ventet lenge på at "Himmelblå" skal komme tilbake. I kveld skjer det, men det er en som mangler på bildet. Alle foto: NRK
HÅP: Selv om det har gått lang tid siden Kim forsvant på havet har ikke Robin (Sebastian Warholm) gitt opp håpet om å finne ham, men Marit (Line Verndal) blir sliten og lei av alt maset om Kim.
HAR SINE EGNE PLANER: Iris (Elvira Haaland) begynner å bli voksen og selvstendig. Marit har tatt det for gitt at hun vil tilbringe sommeren på Ylvingen, med sommerjobb på kaféen, men Iris har andre planer.
STOR GUTT: Karoline (Lena Kristin Ellingsen) sin sønn Oddvar har blitt stor siden sist, og livet for de to går sin vante gang på Ylvingen.
GJENSYN: Den eldste beboeren på øya er Johan (Sigmund Sæverud), som fortsatt driver gården sin etter beste evne. Her på øyas utsiktspunkt.
NYE VENNER: Leif Grøndahls kone Turid (Marit A. Andreassen) finner raskt tonen med Marit ((Line Verndal, t.v.).
FERJEMANNEN: Roy Harry Hansen (Hallvard Holmen) driver virksomheten sin som før, og frakter fastboende og besøkende mellom Ylvingen og fastlandet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!